Eerste films IFFR bekend gemaakt

Rotterdams filmfestival vertoont film over slavernij

Het Internationale Film Festival van Rotterdam (IFFR) heeft de eerste films bekend gemaakt die mee zullen draaien in het VPRO Tiger Awards competitieprogramma op het aankomende festival. Daarnaast is ook een groot deel van de jury bekend.

Let Each One Go Where He May, de eerste lange film van de Amerikaan Ben Russell, draait mee in het competitieprogramma. Het verhaal gaat over twee broers die op reis gaan vanuit Paramaribo naar hun woonplaats aan de Boven- Surinamerivier. De tocht die zij maken is dezelfde als die van hun voorouders die driehonderd jaar geleden ontsnapten aan de Nederlandse slavernij. De film draaide in september op het Toronto Film Festival.

Ook is de Mexicaanse film To the Sea van Pedro Gonzalez-Rubio toegevoegd aan het competitieprogramma. De film, die ook op het festival in Toronto draaide, gaat over de relatie tussen een vader en zijn zoon die een zomer doorbrengen op het Chinchorro rif aan de Mexicaans- Caraïbische kust.

Mundane History van de Thaise Anocha Suwichakornpong is de derde film die bekend is gemaakt voor het competitieprogramma. Deze dramafilm gaat over een vader die een verpleger inhuurt om zijn verlamde jongen te verzorgen.

In de Tiger Awards jury zitten de Argentijnse filmmaker Lucrecia Martel (Gouden Palmnominatie voor La niña santa (The Holy Girl) in 2004 en La mujer sin cabeza (The Headless Woman ) in 2008), de Franse actrice Jeanne Balibar (verschillende nominaties voor de Franse César Awards) en Philip Cheah, directeur van het Singapore Film Festival . Op een later moment zullen er nog twee juryleden worden toegevoegd.

De 39ste editie van het IFFR wordt gehouden van 27 januari tot en met 7 februari.