Hollywood goes Bollywood

En andersom

Toen eind vorig jaar regisseur en scenarioschrijver Paul Schrader (Taxi Driver) besloot Hollywood achter zich te laten om films in India te gaan maken, voorspelde hij dat Bollywood en Hollywood steeds meer naar elkaar toe zouden groeien. De samenwerking lijkt nu steeds meer een feit te worden.

Afgelopen donderdag ging in Nederland de Bollywood-film Kambakkht Ishq in première. Het is de eerste Indiase productie waarin sterren uit Hollywood spelen . Gevestigde namen als Sylvester Stallone en Denise Richards spelen een rol in de romantische komedie, waarin een stuntman uit India succesvol wordt in Hollywood. Niet geheel toevallig wordt deze rol gespeeld door de bekendste stuntman en acteur van India, Akshay Kumar. In een interview in de Britse krant The Guardian zegt hij over Hollywood: “Ze zien wat er gebeurt in India. Ze zien wat Bollywood twee of drie jaar geleden was en wat het nu is. Het is veel gegroeid en het heeft de capaciteit en de mogelijkheid om veel meer te groeien. Als deze samenwerking werkt, zullen Bollywood en Hollywood steeds vaker samenkomen.”

De Amerikaanse studio’s tonen ook interesse in de Indiase filmindustrie. Door de crisis is de Amerikaanse filmindustrie achteruit gegaan, terwijl de Indiase groter en populairder is dan ooit. Disney heeft sinds 2008 een aandeel van 32% van het Indiase productiebedrijf UMP en de Indiase entertainment-groep Eros heeft inmiddels joint ventures met Sony en Lionsgate.

Maar de samenwerking biedt ook voordelen aan Bollywood. Zo heeft het succes van Slumdog Millionaire de industrie wereldwijde bekendheid gegeven, waardoor acteurs meer mogelijkheden hebben gekregen. Hoofdrolspeelster Freida Pinto is onder andere gecast in een nieuwe film van Woody Allen.

De Indiase entertainment-industrie, waarvan Bollywood een groot deel bestrijkt, had vorig jaar een omzet van 15 miljard dollar. Volgens een rapport van PricewaterhouseCoopers zal dit jaarlijks met zo’n 10% stijgen. Hollywood had vorig jaar een omzet van negen en een half miljard. Dit was een stijging van 2% ten opzichte van het jaar ervoor.