Paul Schrader vertrekt naar Bollywood

Schrijver Taxi Driver heeft genoeg van Amerikaanse filmindustrie

Regisseur en scenarioschrijver Paul Schrader verruilt de Amerikaanse filmindustrie voor Bollywood. Schrader, vooral bekend van zijn scenario’s voor Taxi Driver en Raging Bull, beschouwt als Hollywood een koude, vruchteloze plek. Vooral op het gebied van financiën, distributie en het publiek ziet hij het niet meer zitten in Amerika. Dat meldt de Hollywood Reporter.

Schrader hoopt in de Indiase filmindustrie wel de kans te krijgen om zijn creatieve vrijheid te bewaren en toch een groot publiek te bereiken. In het ‘ koude’ filmklimaat van Hollywood ziet hij die mogelijkheid niet. Zo werd hij een aantal jaar geleden in de laatste fase van de productie van Exorcist: the Beginning als regisseur aan de kant geschoven.

Producent Robinson verving Schrader door Renny Harlin (Die Hard 2, Mindhunters) en 90 procent van de film werd opnieuw opgenomen. Harlins versie werd genadeloos afgekraakt en Schrader bracht uiteindelijk in 2005 zijn materiaal toch nog uit als Dominion: Prequel to the Exorcist. Na de Exorcist regisseerde hij nog twee films in Amerika, The Walker (2007) en het Holocaustdrama Adam Resurrected (2008 ), maar keert Hollywood nu dan toch de rug toe.

Schrader voorspelt dat de Amerikaanse en Indiase filmculturen steeds meer naar elkaar toe zullen groeien. Zijn eerste project in Bollywood is Extreme City, een actiefilm over een Amerikaanse man die naar India reist om een ontvoeringszaak op te lossen. Hij zal zowel het scenario als de regie voor zijn rekening nemen. De film wordt geproduceerd door de Indiase regisseur Anubhav Sinha.