Gratis online gerestaureerde films bekijken

Oude films door World Cinema Foundation online gezet

Goed nieuws voor de filmliefhebbers: vanaf vandaag kunnen weer meer klassiekers legaal op het internet bekeken worden. World Cinema Foundation, met als voorzitter regisseur Martin Scorsese, heeft honderden films hersteld, gearchiveerd en online gezet. Het gaat met name om films uit Aziatische en Noord- Afrikaanse landen.

Zeventien jaar geleden zette Scorsese The Film Foundation op om oude Amerikaanse films te herstellen en te bewaren. World Cinema Foundation is de internationale variant hierop en ‘helpt opkomende landen met het zorgvuldig bewaren van hun cineastische schatten,’ aldus Scorsese. De films zullen ook uitgeleend worden aan musea, scholen en filmfestivals.

Het Bestuur van Advies van de organisatie bestaat uit gerenommeerde filmmakers vanuit de hele wereld. Zo hebben Fatih Akin, Soulemane Cissé, Guillermo Del Toro, Stephen Frears, Alejandro Gonzales Inarritu, Abbas Kiarostami, Deepa Mehta, Ermanno Olmi , Raoul Peck, Cristi Puiu, Walter Salles, Abderrahmane Sissako, Elia Suleiman, Bertrand Tavernier, Wim Wenders en Wong Kar-Wai meegewerkt aan het project. In 2007 gaf Scorsese, samen met een aantal van deze filmmakers, in Cannes het startsein voor World Cinema Foundation.

Momenteel bevindt Scorsese zich wederom op het filmfestival in Cannes, waar hij zijn online filmarchief aan het promoten is. Tot teleurstelling van de pers wilde Scorsese tijdens een persconferentie niet over zijn aankomende verfilming van Frank Sinatra’s leven praten, maar vroeg hij daarentegen om aandacht voor World Cinema Foundation. 

Touki Bouki (Senegal, 1973) van Djibril Diop Mambéty, het Turkse Susuz Yaz ( 1964) van Metin Erksan, Hanyo (Zuid-Korea, 1960) van Kim Ki-Young en Pădurea Spânzuratilor (Roemenie, 1964) van Liviu Ciulei zijn onder andere online te bewonderen.

Ga naar de site