Scorsese start World Cinema Project

Regisseur wil oude films redden

Regisseur Martin Scorsese start een project om oude films te conserveren, restaureren en opnieuw uit te brengen, zo maakte hij in Cannes bekend. Het World Cinema Project heeft als doel om oude niet-Amerikaanse films meer aandacht te geven door ze in gerestaureerde vorm uit te brengen op dvd, internet en in de bioscoop.

De regisseur heeft daarvoor de hulp van bekende niet-Amerikaanse regisseurs ingeroepen, onder wie Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth), Wong Kar-wai (In the Mood for Love) en Stephen Frears (The Queen). Scorsese hoopt met de invloed van deze regisseurs in verschillende landen genoeg geld op te halen om het project te financieren.

Scorsese startte een vergelijkbaar initiatief voor Amerikaanse films in 1990, samen met ondermeer Francis Coppola, Stanley Kubrick en Steven Spielberg. De US Film Foundation heeft sindsdien veel films gered, maar 90 procent van alle stomme Amerikaanse films en de helft van de films die voor 1950 werden gemaakt moeten als verloren worden beschouwd.