Eye nieuwe naam filmsectorinstituut

Instituut komt voort uit vier organisaties

Het sectorinstituut van de Nederlandse film heet voortaan het eye Film Instituut Nederland. Het instituut is een fusie van vier organisaties: het Filmmuseum, Holland Film, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) en de Filmbank. Per 31 december 2009 zijn deze organisaties samengevoegd.

Eye wil in binnen- en buitenland het gezicht zijn van de film in Nederland. De organisatie stelt zich op als ambassadeur en motor van de filmcultuur en richt zich daarbij op het brede publiek en de professionele filmwereld. Het instituut maakt daarbij gebruik van de museale filmcollectie, restauratie- en onderzoeksexpertise en ervaring op het gebied van educatie en internationale promotie en marketing.

Opdrachtgever voor de fusie is Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Hij wilde een filmsectorinstituut vergelijkbaar met sectorinstellingen als Muziek Centrum Nederland, Theater Instituut Nederland (TIN) en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi).

Eind 2011 verhuist het instituut naar een nieuw gebouw (vier filmzalen, 1.200 m² tentoonstellingsoppervlak) aan de IJ- oever in de wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord.