Nederlands Filmsectorinstituut in oprichting

Fusie tussen vier organisaties

Nederland krijgt per 1 januari 2010 één sectorinstituut voor film. Het instituut komt tot stand door een fusie tussen vier verschillende organisaties, namelijk het Filmmuseum, Holland Film, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en de Filmbank. Voorlopig draagt de nieuwe organisatie de naam ‘Nederlands Filmsectorinstituut’.

Het Nederlands Filmsectorinstituut wil ‘in binnen- en buitenland het gezicht van de Nederlandse film bepalen.’ Dat schrijven de fusiepartners in een persbericht. Daarnaast gaat de organisatie de filmcultuur promoten. De werkzaamheden van het nieuwe instituut zullen onder meer bestaan uit de verspreiding van filmkennis, het doen van onderzoek en het organiseren van debatten.

Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is de opdrachtgever voor deze fusie. Hij is positief over de plannen van de fuserende organisaties en liet vorige week weten dat het instituut een extra bijdrage krijgt voor de ‘investering van nieuwe taken’.

Sandra den Hamer, op dit moment directeur van het Filmmuseum, is de beoogd directeur van het Nederlands Filmsectorinstituut.