Competitiefilms IFFR bekend gemaakt

14 films geselecteerd voor Tiger Awards

Het International Film Festival Rotterdam heeft woensdag de 14 speelfilms bekend gemaakt die zijn geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie. Voor de Tiger Awards komen debuut- of tweede films in aanmerking. Voor het eerst maken films uit Turkije, Nieuw Zeeland en Indonesië kans op één van de drie gelijkwaardige Tiger Awards, waar een bedrag van 15.000 euro aan is verbonden.

Van de 14 geselecteerde films komen er maar liefst zes uit Azië. Naast de eerder aangekondigde producties uit Japan (Dark Harbour), Korea (Breathless), Indonesië (Blind Pig Who Wants to Fly) en Taiwan (No puedo vivir sin ti) zijn dit Floating in Memory van Peng Tao uit China en het Iraanse Be Calm and Count to Seven van Ramtin Lavafipour.

Vier van de competitiefilms zijn tot stand gekomen met een bijdrage voor digitale productie van het Hubert Bals Fonds. Het Nieuw-Zeelandse The Strength of Water van debuterend regisseur Armagan Ballantyne werd in 2002 in Rotterdam als project geselecteerd op de CineMart, de coproductiemarkt van het festival.

De Amerikaanse film The Hungry Ghosts, het filmregiedebuut van theaterregisseur en acteur Michael Imperioli, zal op 21 januari het festival openen. The Hungry Ghosts is eveneens geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie. De overige films die kans maken op een Tiger Award zijn Wrong Rosary (Mahmut Fazil Coskun, Turkije), Schottentor (Caspar Pfaundler, Oostenrijk) Sois Sage (Juliette Garcia, Frankrijk ), Dogging: A Love Story (Simon Ellis, Groot-Brittannië) en À l’ouest de Pluton (Henri Bernadet en Myriam Verreault, Canada).

De VPRO Tiger Awards Jury bestaat uit Marlene Dumas, de Turkse schrijfster en filmmaker Yesim Ustaoglu, Park Ki-Yong, directeur van de Koreaanse Kunstacademie en co-directeur van het Cinema Digital Seoul Film Festival, de Hongaarse schrijver, filmmaker en acteur Kornél Mundruczó en Kent Jones, programmadirecteur van de Film Society of Lincoln Center.

De 38ste editie van het International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 21 januari tot en met 1 februari 2009. De winnaars van de Tiger Awards worden op vrijdag 30 januari bekend gemaakt. De online kaartverkoop start zaterdag 17 januari, de kaartverkoop aan de festivalkassa’s op dinsdag 20 januari.