Awards Tribeca Film Festival bekend gemaakt

City Island wint Heineken Publieksprijs

Zaterdagavond zijn in New York de winnaars van het Tribeca Film Festival bekend gemaakt. De winnende films werden gisteren nogmaals vertoond, gevolgd door de afsluitende romantische komedie My Life in Ruins (Donald Petrie).

Zaterdagavond zijn in New York de winnaars van het Tribeca  Film Festival bekend gemaakt. De winnende films werden gisteren nogmaals vertoond, gevolgd door de afsluitende romantische komedie My Life in Ruins (Donald Petrie).

De Heineken Publieksprijs ging naar  City Island, een film van Raymond de Felitta waarin Andy Garcia de hoofdrol vertolkt. De favoriet van het publiek gaat over een disfunctionele familie die op een eiland nabij de Bronx woont.

Het Iraanse drama About Elly, van regisseur Asghar Farhadi, werd verkozen tot beste speelfilm in de categorie Wereldwijde Cinema. De film gaat over een groep Iraanse vrienden die een korte vakantie viert aan de Kaspische kust. Kinderjuffrouw Elly wordt daar gekoppeld aan de in Duitsland wonende Ahmad, maar dan volgt er een dramatisch ongeluk waarbij Elly vermist raakt. Regisseur  Farhadi won in februari al een Zilveren Beer voor beste regisseur op het Internationaal Film Festival vam Berlijn.

Beste nieuwe speelfilmmaker is Rune Denstad Langlo, die zijn film North op het festival vertoonde.  De prijzen voor beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol gingen respectievelijk naar Ciarán Hinds in The Eclipse (Conor McPherson) en Zoe Kazan in The Exploding Girl (Bradley Rust Gray).  De documentaire Racing Dreams van Marshall Curry werd uitgeroepen tot beste documentaire. Hierin worden jonge autoracers gevolgd, die ervan dromen om ooit deel te nemen aan de NASCAR races.

De New York Competition werd gewonnen door Darko Lungulovs debuutfilm Here and There. De film gaat over een New Yorker die naar Belgrado afreist in de hoop snel en gemakkelijk geld te verdienen.

Elke competitie had zijn eigen jury, waarin veel vooraanstaande acteurs, filmmakers en producenten zitting namen, waaronder Uma Thurman, Whoopi Goldberg, Adrien Brody en Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Het Tribeca Film Festival werd dit jaar voor de achtste keer gehouden. Het filmfestival, geïnitieerd door Robert de Niro en Jane Rosenthal, is in 2002 opgericht om New York te eren als filmstad en na de aanslagen van 11 september een steuntje in de rug te geven.