Oogverblindend op Tribeca Film Festival

Film met Verbaan en Hauer naar internationale filmfestivals

Het psychologische drama Oogverblindend, van de eigenzinnige filmmaker Cyrisch Frisch, zal dit jaar te zien zijn op meerdere internationale filmfestivals. Op 30 april, 1 en 2 mei wordt de film vertoond op het Tribeca Film Festival in New York, waar hij geselecteerd is voor het onderdeel Showcase. Dit onderdeel bestaat uit tien internationale films, die volgens programmeur Genna Terranova ‘een verfrissende of indrukwekkende schets tonen van de hedendaagse wereld, door middel van een sterk verhaal en fascinerende karakters.'

De achtste editie van het Tribeca Film Festival, vernoemd naar de wijk in Manhattan, zal plaatsvinden van 22 april tot en met 3 mei. Het festival, dat in 2002 door Robert de Niro en Jane Rosenthal werd opgericht, is een van de belangrijkste filmfestivals ter wereld en richt zich vooral op onafhankelijke films, documentaires en korte films.

Oogverblindend, die dit jaar in première ging op het International Film Festival Rotterdam, gaat over een intens telefoongesprek tussen een jonge vrouw in Nederland (Verbaan) en een arts in Argentinië (Hauer). De suïcidale arts, waarvan alleen de stem te horen is, en de angstige vrouw bespreken het leed van de mensen in de wereld, waardoor een gevoel van verbondenheid tussen hen ontstaat. In 2005 was Georgina Verbaan al te zien in het theaterstuk Oogverblindend, tevens geregisseerd door Frisch.

Net als Frisch´ controversiële film, Waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in Afghanistan (2007), die gefilmd is met de camera van een mobiele telefoon, heeft ook Oogverblindend een opvallende filmstijl. De handheld camera staat dicht op zijn personage en er zitten harde cuts in de montage.

Naast het Tribeca Film Festival, zal Oogverblindend ook te zien zijn op het Buenos Aires International Independent Film Festival in Argentinië, van 25 maart tot en met 5 april. Deze zomer vindt van 23 juli tot en met 2 augustus het Era New Horizons International Film Festival plaats in Polen, waar de film ook wordt vertoond.