Australische film draait weer in Greater Union

Bioscoopketen stopt boycot na hevige kritiek

De Australische filmketen Greater Union heeft de beslissing om de film The Combination te weren uit zijn bioscopen teruggedraaid. Na verontwaardigde reacties uit de filmwereld heeft de bioscoopketen besloten de film weer te vertonen, maar alleen als de distributeur van de film, Australia Film Syndicate, zal zorgen voor extra veiligheidsmaatregelen in bioscopen in de buitenwijken van Sydney. Ook zal de hoofdrolspeler van de film, George Basha, speciale introducties geven voor de vertoning van The Combination in dezelfde bioscopen.

The Combination, het regiedebuut van acteur David Field (Chopper, 2000), gaat over de rellen die in 2005 uitbraken in de buitenwijken van Sydney tussen Libanese en blanke Australiërs. In de film is hier ook archiefmateriaal van gebruikt.

Nadat de film donderdagavond in première ging, was er twee keer sprake van opschudding in de bioscoop van Greater Union net buiten Sydney. Een medewerker van de bioscoop moest in het ziekenhuis geholpen worden aan zijn verwondingen, na een handgemeen met een aantal jongeren.

Volgens Greater Union was de oorzaak hiervan het geweld dat The Combination uitdraagt, hoewel zowel filmcritici als regisseur Field dit weerspreken. De film , waarin een Libanees-Australische man zijn jonge broer uit de handen van een gewelddadige bende probeert te houden, zou juist stelling nemen tegen het gebruik van geweld.