Australische film uit Australische bioscoop geweerd

Filmketen haalt The Combination uit programma

De Australische bioscoopketen Greater Union heeft besloten om de Australische film The Combination, van David Field, niet meer te vertonen. De reden hiervoor is een aantal uit de hand gelopen ruzies tussen jongeren in de bioscoop dit weekeinde, naar aanleiding van de film die 26 februari uit werd gebracht.

The Combination gaat over een Libanees-Australische man die probeert zijn jongere broer weg te houden van een Libanese gang. De rassenrellen tussen Libanezen en blanken die in 2005 plaatsvonden in de buitenwijken van Sydney, worden aangekaart in de film waarin beeldmateriaal is gebruikt van de daadwerkelijke gevechten.

Tijdens de vertoning van de film, raakten jongeren in de Greater Union bioscoop in de buitenwijk Parramatta met elkaar op de vuist .  Één gevecht ontstond doordat er in de zaal gerookt werd, een ander nadat een bezoeker tot stilte gemaand werd. Volgens de woordvoerder van Greater Union moesten meerdere mensen door de politie afgevoerd worden en werd een medewerker van de bioscoop in zijn nek geslagen. Om de veiligheid van werknemers en bezoekers te waarborgen, wil de grote bioscoopketen geen risico nemen en wordt de film uit het programma gehaald.
De Australische politie ontkent echter de ernst van de zaak. Zij verklaarde vrijwel meteen na het incident ter plekke te zijn, waar de rust alweer was teruggekeerd. Hoofdrolspeler en schrijver van de film, George Basha, is boos en noemt de beslissing discriminerend. Volgens hem is de boodschap van de film juist dat geweld geen oplossing is en komt deze duidelijk naar voren. Aanstootgevend is The Combination niet te noemen, vindt Basha.

De film was al voor zijn release controversieel in Australië. Hij is gemaakt zonder subsidie van de gemeente en de cast bestaat uit mannen die zijn gevonden via pamfletten in de buitenwijken van Sydney. Hierop werd gevraagd naar ‘jonge mannen met een middenoostelijk uiterlijk.’ Twee dagen voor de eerste kritieken waren gepubliceerd, werd één van de acteurs, Ali Haidar, 29 weken gevangenisstraf opgelegd voor zijn betrokkenheid in een gevecht.

De film wordt wel in andere bioscopen in Australië vertoond.