Sundance opent met Australische kleianimatie

Mary and Max openingsfilm 15 januari

De 25ste editie van het Sundance Film Festival opent op 15 januari 2009 met de Australische kleianimatie Mary and Max. Dat meldt persbureau Reuters.

Mary and Max, met de stemmen van onder anderen Eric Bana, Philip Seymour Hoffman en Toni Collette, gaat over de opmerkelijke penvriendschap tussen een achtjarig, eenzaam, Australisch meisje (Collette) en een 44-jarige zwaarlijvige New Yorker met het syndroom van Asperger (Hoffman). De film is geschreven en geregisseerd door Adam Elliot, die in 2003 een Oscar won voor zijn korte kleianimatie Harvie Krumpet. Sundance-directeur Geoffrey Gilmore omschreef Mary and Max als ‘een portret van een wereldwijde vriendschap tussen twee fantastische, disfunctionele mensen’.

Het Sundance Film Festival werd in 1978 door onder anderen Robert Redford in het leven geroepen om de onafhankelijke cinema te promoten. Sundance is inmiddels het grootste Amerikaanse festival voor onafhankelijke films en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. De 25ste editie van het festival vindt van 15 tot en met 25 januari plaats in Park City, Utah.

 Harvie Krumpet (Adam Elliot, 2003)