Sundance slachtoffer boycot Utah?

Homorechtenactivisten roepen op tot boycot filmfestival

Het Sundance Film Festival, dat elk jaar in januari in Park City, Utah wordt gehouden, loopt het risico geboycot te worden door voorvechters van het homohuwelijk. De boycot is onderdeel van een poging om de Mormoonse Kerk, die zijn thuisbasis heeft in de staat Utah, te straffen voor hun steun aan het wetsvoorstel tegen het homohuwelijk (Proposition 8) in Californië.

Het Californische hooggerechtshof besliste in juni dit jaar dat homo’s en lesbiennes voor de wet konden trouwen. Maar tijdens een referendum op 4 november stemde een meerderheid van de inwoners van Californië voor een verbod op het homohuwelijk. De Mormoonse Kerk beïnvloedde het referendum door duizenden activisten te mobiliseren en miljoenen dollars in een campagne tegen het homohuwelijk te stoppen.

Homorechtenactivisten roepen Amerikaanse acteurs en regisseurs op hun films terug te trekken van Sundance, om de organisatie onder druk te zetten om uit Utah te vertrekken. Daar lijkt echter weinig animo voor in de Amerikaanse filmindustrie, met name omdat Sundance bekend staat als een progressief festival dat altijd aandacht heeft gegeven aan de homoseksuele cinema. Een woordvoerder van het festival verklaarde dat Sundance is opgericht om ‘diversiteit en vrijheid van expressie te bevorderen’.

De activisten bevestigen het vooruitstrevende karakter van het festival, maar willen met hun boycot de Mormoonse Kerk financieel raken. Sundance is een belangrijk onderdeel van de toeristenindustrie van Utah. Daarnaast zijn een aantal van de festivallocaties volgens de activisten in handen van mensen die de campagne tegen het homohuwelijk financieel steunden. Volgens John Aravosis, die als eerste tot een boycot opriep met een stuk op de politieke weblog Americablog, is elke bezoeker van Sundance een ‘financier van de vijand’. Hij verwacht demonstraties tijdens het festival.

Het Sundance Film Festival werd in 1978 door onder anderen Robert Redford in het leven geroepen om de onafhankelijke cinema te promoten. Sundance is inmiddels het grootste Amerikaanse festival voor onafhankelijke films en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. De editie van 2009 is het 25-jarige jubileum van het festival.