Scriptschrijvers akkoord met nieuw contract

Arbeidsovereenkomst garandeert hogere internetroyalty’s

De scenarioschrijvers van Hollywood hebben dinsdag een driejarig arbeidscontract met de film- en tv-studio’s goedgekeurd. Dat meldde de vakbond the Writers Guild of America. De arbeidsovereenkomst garandeert de schrijvers onder andere hogere royalty’s voor uitzending van hun werk op internet.

In de nieuwe cao, die tot 2011 loopt, wordt de vergoeding van scriptschrijvers voor uitzending via internet verdubbeld. Daarbij stijgt hun minimumloon met drie procent. 93,6 Procent van de vakbondsleden die hun stem uitbrachten was voor goedkeuring van het contract.

‘Dit contract is een nieuw begin voor schrijvers in het digitale tijdperk,’ vertelt Patrick Verrone, voorzitter van de westelijke afdeling van de schrijversvakbond. ‘Het garandeert de leden een eerlijke betaling voor het werk dat ze maken voor internet en voor hergebruik via de nieuwe media van het werk dat zij vanaf 1971 voor de film en vanaf 1977 voor de televisie hebben gemaakt.’

De Hollywoodschrijvers beëindigden twee weken geleden de staking die ze op 5 november 2007 waren begonnen omdat ze vonden dat ze te weinig geld kregen voor uitzendingen via nieuwe media als dvd en internet. Door de staking kwam de televisieproductie in Amerika vrijwel stil te liggen en liep Hollywood naar schatting 1,6 miljard euro aan inkomsten mis.