Aanklacht tegen Borat afgewezen

Cohens film is ‘nieuwswaardig’ genoeg

De aanklacht die was ingediend door Jeffrey Lemerond, de man die achterna gezeten werd in de film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, is woensdag afgewezen door een rechtbank in New York.

Lemerond is gedurende 13 seconden in de komedie te zien. In de film ontvlucht hij paniekerig de fictionele Kazachstaanse verslaggever Borat, gespeeld door Sacha Baron Cohen, terwijl hij roept dat Borat ‘weg moet gaan.’ Lemerond diende in juni een aanklacht in tegen producent 20th Century Fox. 

Rechter Loretta Preska wees de aanklacht af omdat Borat ‘nieuwswaardig’ was. Volgens Preska deed de film een poging ‘een ironisch commentaar te leveren op de “ moderne” Amerikaanse cultuur.’

Lemmeronds aanklacht was een van de vele klachten van mensen die zich gedupeerd voelden na hun onverwachte optreden in de nepdocumentaire.

Twee inwoners van het zuid-Roemeense dorp, dat in de film wordt opgevoerd als Borats woonplaats, eisten een schadevergoeding van $30 miljoen. Nicolae Todorache en Spiridom Ciorebea vonden dat Borat hen en de rest van het dorp Glod onrechtmatig als verkrachters, prostituees en dieven portretteerde. Hun eis werd woensdag eveneens afgewezen.

Bron: Reuters