Een van de nieuwkomers in de Cinekid Top 100 is ‘Strijder’, de winnaar van onder andere de publieksprijs op Cinekid. Een gesprek met de scenarist.

Scenarioschrijver Job Tichelman (1984) is er enorm trots op dat zijn film Strijder (2022) een plekje krijgt in de VPRO Cinekid Top 100. De familiefilm, die draait om een jonge voetbalfanaat die door een ongeval in een rolstoel beland, werd ook op Europese kinderfilmfestivals enthousiast ontvangen. Tichelman: ‘Of regisseur Camiel Schouwenaar en ik nu in Italië, Tsjechië of Friesland waren, overal gingen kinderen mee in het verhaal en waren ze geroerd. In Italië werd er zelfs geklapt en gejuicht, alsof ze daadwerkelijk naar een voetbalwedstrijd zaten te kijken.’

De spil van het verhaal is de elfjarige Dylan, prachtig ingehouden gespeeld door de debuterende Maik Cillekens. Dylan en zijn beste vriend Youssef (Anouar Kasmi) ambiëren een carrière als profvoetballer. Ze blinken uit bij hun voetbalclub VV Maasvogels en trappen vaak een balletje in hun Rotterdamse volkswijk Heijplaat. Daar gaat het mis: Dylan wordt op straat aangereden, krijgt een dwarslaesie en kan niet meer lopen. Wat volgt is een gevoelig spel tussen de tiener en zijn ouders, die hem enerzijds niet met de harde waarheid willen confronteren, anderzijds soms op een tactloze manier hun angsten en frustraties uiten.

Soufiane Touzani en Maik Cillekens (Dylan)

Dylan weigert zich echter neer te leggen bij zijn lot. Wie hem daarin denkbeeldig steunt, is de held van veel Nederlandse kinderen: de charismatische straatvoetballer Soufiane Touzani. In Dylans dagdromen motiveert Touzani hem om te blijven strijden voor wat hij wil: meedoen aan een populaire voetbalcompetitie in Rotterdam.

Tichelman: ‘We wilden eerst een bekende voetballer voor de rol strikken, maar de meeste spelen voor een grote club, wat bij het publiek voor een tweespalt kan zorgen. Touzani is niet aan een club gebonden en ook zijn sympathieke imago maakt hem een zeer geschikte coach voor Dylan.’

Hoe maak je echter van zulke zware kost, waarin een jongen met een handicap steeds meer vervreemd raakt van zijn familie en vrienden, een toegankelijke jeugdfilm?

Martijn Fischer en Maik Cillekens

Tichelman is zelf aan een rolstoel gebonden en wist als kind zijn fysieke mogelijkheden te ontdekken, iets wat ook Dylan probeert in de film. Dat pakt niet altijd goed uit, maar de scenarist wilde dit sowieso laten zien, zonder daarbij al te behoedzaam te zijn.

Tichelman: ‘Nederlandse en ook Scandinavische kinderdrama’s worden goed aangeschreven, omdat de filmmakers ervan kinderen niet anders benaderen dan volwassenen. Er mogen best heftige dingen gebeuren in een jeugdfilm en het hoeft niet per se allemaal heel positief te eindigen. Wij wilden wel een mooi einde, maar ook een realistische. Ik denk dat je ook als filmmaker kinderen niet hoeft te betuttelen.’

Strijder is te streamen op Netflix, Picl en Pathé Thuis

De beste kinderfilms van toen en nu