In de nacht van zondag 7 op maandag 8 maart (Nederlandse tijd) worden in Hollywood voor de 82ste maal de Oscars uitgereikt. In dit dossier vind je de komende dagen alles over de Academy Awards, van historisch beeldmateriaal tot een analyse van de belangrijkste kanshebbers dit jaar. En na de uitreiking uiteraard een uitgebreid verslag van de Oscarnacht, in beeld en geschrift.

Film verzilvert zes van de negen nominaties

The Hurt Locker van Kathryn Bigelow is de grote winnaar van de 82ste Oscaruitreiking geworden: de film verzilverde zes van de negen nominaties, waaronder die voor beste film, beste scenario en beste regie.

Interview met Kathryn Bigelow, recensie en trailer

Voor wie na de Oscaruitreiking meer info wil over de grote winnaar The Hurt Locker is er natuurlijk de recensie, een interview met de bekroonde regisseuse Kathryn Bigelow en de trailer.

‘Oscar en Penelope, that’s an uber-bingo’

Een legendarische Oscarnacht was het zeker niet, maar toch viel er nog genoeg te lachen. Lees het overzicht van de beste quotes van de 82ste Oscaruitreiking.

Hoe een filmliefhebber de Oscarnacht beleeft

Vannacht zijn in het Kodak Theatre in Hollywood voor de 82ste keer de Oscars uitgereikt. Hoe beleeft een liefhebber deze Oscargekte? Aantekeningen van een filmgek.

Vooruitblik

Thomas van Luyn blikt vooruit op de Oscarnacht en wordt daarin bijgestaan door filmcritici en filmmakers die ooit een Oscar wonnen

Wie zijn de favorieten in de belangrijkste categorieën

Wie een gokje wil wagen bij de Academy Awards kan het beste kijken naar de prijzen van de diverse vakbonden, van wie de leden het meest overlappen met die van de Academy. Cinema.nl vergeleek de prijswinnaars van de vakbonden en de Oscars van de afgelopen tien jaar.

En kan vanavond Oscar winnen

De Amerikaanse actrice Sandra Bullock is uitgeroepen tot de slechtste actrice van het afgelopen jaar. Die twijfelachtige eer viel haar ten deel bij de uitreiking van de Razzies, die traditiegetrouw plaatsvinden op de avond voor de Oscar-uitreiking in Los Angeles.

Hollywood eert haar slechtste producties

In Nederland was de Gouden Ui geen lang leven beschoren, in de Verenigde Staten houden de Razzie Awards het langer vol. Dit jaar eert Hollywood voor de 30ste keer haar slechtste producties.

Hoe worden de stemmen geteld

De accountants van de Oscars vertellen hoe het stemmen verloopt en wat precies de accountants in dat proces doen. Ondertussen is te zien hoe de oscarbeeldjes worden gemaakt.

De geschiedenis van de Oscars

De Oscar is de belangrijkste filmprijs ter wereld. Op een paar lichtjaren gevolgd door de Gouden Palm en de Golden Globe. Hoe heeft het toch zover kunnen komen?

Oscarwinnaar Mike van Diem

Mike van Diem was in de aanloop van de Oscars bezig Karakter te promoten en vertelt over zijn ervaringen.
Hij ondervond dat je niet te gretig moet zijn. "Nee, is het beste antwoord dat je hier kunt geven"..

 

‘This is a terrible mistake because I used all of my English!’

In aanloop naar de uitreiking van de 82ste Academy Awards dook Cinema.nl in de online archieven en selecteerde vijf van de meest roemruchte Oscarspeeches. Met oa een hysterische Roberto Benigni, die alle registers open gooit als hij 1999 drie Oscars wint met La vita è bella.

'De Oscars hebben alles veranderd'

In Op Scherp alvast een multimediaal portret van de belangrijkste filmprijs ter wereld. 'Golden Globes zijn leuk. Oscars zijn business.’

Alle genomineerden op een rijtje

Een overzicht van alle genomineerden. Het oorlogsdrama The Hurt Locker van regisseuse Kathryn Bigelow en James Camerons kaskraker Avatar zijn met negen nominaties de grote favorieten.

De geschiedenis van de belangrijkste Oscars

Wat was ook alweer het jaar dat de kleine Anna Paquin voor The Piano een Oscar won? (1994) Dat er even 'black power' was in Hollywood (2002, toen zowel Denzel Washington als Halle Berry een Oscar wonnen). In dit artikel vind u alle Oscarwinnaars in de belangrijkste categorieën.

Win een dvd!

De voor negen Oscars genomineerde oorlogsfilm The Hurt Locker draait sinds kort in de bioscoop, maar distributeur Warner Home Video brengt de film van Kathryn Bigelow nu al uit op dvd. Lezers van Cinema.nl kunnen een dvd's winnen door drie vragen te beantwoorden.

Rubriek Oscars!

De Cinemaquiz is voor even omgebouwd voor de Oscars!
Tijdelijk is er een rubriek De Oscars aanwezig, de kans om je Oscarkennis te testen.