Frankrijk/​Duitsland/​Roemenië 2002. Oorlogsfilm van Costa-Gavras. Met o.a. Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz, Ulrich Mühe, Michel Duchaussoy en Marcel Iures.

VPRO Cinema

Subtiele en indringende adaptatie van het toneelstuk 'Der Stellvertreter' van Rolf Hochhuth over de onbeholpenheid waarmee de wereld buiten nazi-Duitsland reageerde op de holocaust. Costa-Gavras laat in Amen. SS-officieren door een kijkgat naar massavergassing turen, onmenselijke gruwelen blijven voor ons ongezien in de historische hel rondwaren en Costa-Gavras toont tegelijk diep respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Een van de officieren in de perverse peep-show is Kurt Gerstein (Tukur), een mijningenieur die vanwege zijn christelijke overtuigingen radicaal tegen de nazi-barbaarsheid is. Hij brengt een priester (Kassovitz) op de hoogte en die probeert de kerkbazen te overtuigen van de gruweldaden.

credits

Regie:
Costa-Gavras
Cast:
Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz, Ulrich Mühe, Michel Duchaussoy, Marcel Iures, Friedrich von Thun, Ion Caramitru, Antje Schmidt, Hanns Zischler, Sebastian Koch
Scenario:
Costa-Gavras, Jean-Claude Grumberg
Productie:
Andrei Boncea, Michèle Ray-Gavras
Camera:
Patrick Blossier
Muziek:
Armand Amar
Montage:
Yannick Kergoat
Schrijver:
Rolf Hochhuth
Kijkwijzer:
ID
Jaar:
2002
Alt. titels:
Eyewitness
Genres:
Oorlogsfilm, Drama
Trefwoorden:
Holocaust
Landen:
Frankrijk, Duitsland, Roemenië