Verenigde Staten/Canada 2000. Thriller van Mary Harron. Met o.a. Christian Bale, Willem Dafoe, Jared Leto, Reese Witherspoon en Samantha Mathis.

VPRO Cinema

Het moment dat regisseuse Harron (I shot Andy Warhol) en actrice Guinevere Turner (Dogma) bekend maakten de verfilming op zich te willen nemen van het controversiële boek American Psycho van Bret Easton Ellis, waren de twee vrouwen niet meer uit de krantenkoppen weg te slaan. Iedereen vroeg zich af hoe Harron met het excessieve geweld in de roman om zou gaan. American Psycho is betrekkelijk mild geworden. De film gaat wel over de moreel bankrupte witteboorden-seriemoordenaar Patrick Bateman als symbool voor de cynische, inhalige jaren tachtig, maar het gruwelijke geweld wordt niet expliciet getoond en de meedogenloze vrouwenhaat is niet aanwezig. Bale is schitterend als de vlekkeloos verzorgde Bateman.

credits

Regie:
Mary Harron
Cast:
Christian Bale, Willem Dafoe, Jared Leto, Reese Witherspoon, Samantha Mathis, Justin Theroux, Josh Lucas, Guinevere Turner, Matt Ross, Bill Sage, Cara Seymour, Chloë Sevigny
Scenario:
Guinevere Turner, Mary Harron
Productie:
Edward R. Pressman, Christian Halsey Solomon, Chris Hanley
Camera:
Andrzej Sekula
Muziek:
John Cale
Montage:
Andrew Marcus
Schrijver:
Bret Easton Ellis
Jaar:
2000
Genres:
Thriller, Drama, Misdaad, Komedie
Trefwoorden:
Independent, Psycho, Satire
Landen:
Verenigde Staten, Canada

op televisie
0 uitzendingen

American Psycho (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken