Nederland/​België/​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Marleen Gorris. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Els Dottermans, Marina de Graaf en Wimie Wilhelm.

VPRO Cinema

Deze feministische familiekroniek, bekroond met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, moet het hebben van z'n bravoure, koddige humor en sprookjesachtige charme, niet per se van z'n subtiliteit. Eigenzinnige weduwe Antonia (Willeke van Ammelrooy) wordt omringd door nare kerels en geeft haar vrouwelijke nageslacht dan ook mee vooral zelfstandig te blijven. Een door regisseur Marleen Gorris geschreven ode aan sterke, geëmancipeerde, wijze vrouwen, in de vorm van een boeiende genealogie-in-de-vrouwelijke-lijn. Soms sprookjesachtig aandoende plattelandskroniek, fragmentarisch opgebouwd in korte, af en toe grappige, dan weer tragische, soms lyrische aandoende scènes. Fenomenale vertolking van Van Ammelrooy, die op memorabele wijze Antonia boetseert tot een vrouw om van te houden.

credits

Regie:
Marleen Gorris
Cast:
Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Els Dottermans, Marina de Graaf, Wimie Wilhelm, Michael Pas, Dora van der Groen, Veerle van Overloop, Mil Seghers, Jan Steen
Scenario:
Marleen Gorris
Productie:
Gerard Cornelisse, Hans de Weers, Hans de Wolf
Camera:
Willy Stassen
Muziek:
Ilona Sekacz
Montage:
Wim Louwrier, Michiel Reichwein
Kijkwijzer:
JHIK
Jaar:
1995
Alt. titels:
Antonia's Line
Genres:
Drama, Komedie
Trefwoorden:
Platteland, Feministische film, Familiekroniek
Landen:
Nederland, België, Verenigd Koninkrijk

waar te zien

on demand

op televisie