Verenigde Staten 1945. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ingrid Bergman, Gregory Peck, Michael Chekhov, Leo G. Carroll en John Emery.

VPRO Cinema

Niet om de kwaliteit (dit is niet een van de beste van Hitchcock), maar om een paar opvallende visuele experimenten is Spellbound beroemd. De belangrijkste is de schitterend absurdistische droomsequentie, ontsproten aan het brein van kunstenaar Salvador Dalí. Het is een droom van de aan geheugenverlies lijdende John Ballantine. De verliefde psychiatrice Petersen herleidt aan de hand van deze droom traumatische gebeurtenissen, de reden van de amnesie en zelfs de dader van een moord. Dat gaat iets te vlotjes volgens het boekje van Freud, maar het is altijd een genoegen om te mogen kijken naar Hitchcock die puzzelstukjes legt. Een Oscar ging naar de dominante muziek van Miklós Rózsa.

credits

Regie:
Alfred Hitchcock
Cast:
Ingrid Bergman, Gregory Peck, Michael Chekhov, Leo G. Carroll, John Emery, Wallace Ford, Rhonda Fleming, Bill Goodwin, Regis Toomey, Donald Curtis, Jean Acker, Norman Lloyd
Scenario:
Ben Hecht
Productie:
David O. Selznick
Camera:
George Barnes
Muziek:
Miklós Rózsa
Montage:
William H. Ziegler, Hal C. Kern
Kijkwijzer:
E
Jaar:
1945
Genres:
Thriller, Film noir, Drama
Landen:
Verenigde Staten