Verenigde Staten 1972. Avonturenfilm van Ronald Neame en Irwin Allen. Met o.a. Gene Hackman, Ernest Borgnine, Red Buttons, Carol Lynley en Roddy McDowall.

VPRO Cinema

Het gigantische passagiersschip S.S. Poseidon is bezig aan zijn laatste cruise, voordat het overgedragen wordt aan zijn nieuwe eigenaars. De kapitein merkt dat er iets fout is met het stabilisatiesysteem, maar zijn bazen dringen aan op snelheid want ze zijn reeds drie dagen te laat. Aan boord is het feest, tot het schip gegrepen wordt door een reusachtige vloedgolf en omgekeerd in het water komt te liggen. De overlevenden moeten proberen zich een weg te banen door een labyrint van gangen naar de kiel van het schip. Onwaarschijnlijke, maar goed gemaakte rampenfilm, met een aantal uitstekende acteurs. Oscars gingen naar de speciale effecten en naar de song 'The Morning After' van Al Kasha en Joel Hirschhorn.

credits

Regie:
Ronald Neame, Irwin Allen
Cast:
Gene Hackman, Ernest Borgnine, Red Buttons, Carol Lynley, Roddy McDowall, Stella Stevens, Shelley Winters, Jack Albertson, Leslie Nielsen, Pamela Sue Martin, Arthur O'Connell, Eric Shea, Byron Webster
Scenario:
Wendell Mayes, Stirling Silliphant
Productie:
Irwin Allen, Steve Broidy
Camera:
Harold E. Stine
Muziek:
Al Kasha, Joel Hirschhorn, John Williams
Montage:
Harold F. Kress
Jaar:
1972
Alt. titels:
Die Höllenfahrt der Poseidon
Genres:
Avonturenfilm, Thriller, Drama, Actiefilm
Trefwoorden:
Spektakel
Landen:
Verenigde Staten