Frankrijk 1951. Drama van Robert Bresson. Met o.a. Claude Laydu, Nicole Maurey, Nicole Ladmiral, Marie-Monique Arxell en Jean Riveyre.

VPRO Cinema

Een jonge priester met een zwakke gezondheid ontmoet als dorpspastoor in Noord-Frankrijk in zijn parochie slechts wantrouwen en tegenstand. Zijn idealistische bemoeienissen met het wel en wee van een aristocratenfamilie hebben onbedoeld tragische gevolgen, waardoor hij in een geloofscrisis raakt. Zijn ziekelijkheid, die met minachting als aanstellerij wordt bestempeld, blijkt kanker te zijn. De film gebruikt de tekst van de roman van Georges Bernanos voor de innerlijke monoloog van de priester bij de gedetailleerde beelden van ingetogen dramatiek. De ascetische aanpak resulteert niettemin in grote innerlijke spanning en [KA1]e[KA1]en van Bressons beste films (de laatste die hij maakte met beroepsacteurs).

credits

Regie:
Robert Bresson
Cast:
Claude Laydu, Nicole Maurey, Nicole Ladmiral, Marie-Monique Arxell, Jean Riveyre, Jean Danet, André Guibert, Yvette Etiévant, Antoine Balpêtré, Armand Guibert
Muziek:
Jean-Jacques Grünenwald
Jaar:
1951
Alt. titels:
Journal d'un curé de campagne, Le, Diary of a Country Priest, The
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
Frankrijk