Verenigde Staten 1958. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Tony Curtis, Sidney Poitier, Theodore Bikel, Charles McGraw en Cara Williams.

VPRO Cinema

Twee gevangenen worden per vrachtwagen vervoerd. Door een ongeluk kunnen ze ontsnappen. Maar Curtis is blank en Poitier is zwart en ze zijn aan elkaar geketend. Hierdoor zijn beide kerels verplicht naast en met elkaar te leven. Aanvankelijk staan ze onverschillig tegenover elkaar, dan vijandig, om elkaar tenslotte te leren waarderen. Een simplistisch, rechtlijnig verhaal, geschreven door Nathan E. Douglas (alias Nedrick Young, die echter op de zwarte lijst stond) en Harold Jacob Smith. Door de strakke regie en een magistrale vertolking, wordt het ver boven de middelmaat uitgetild. De racistische sfeer in het zuiden van de States wordt schitterend weergegeven. Oscars voor het scenario en voor de prachtige zwart-witfotografie van Sam Leavitt. Ernest Gold componeerde de score. In 1986 opnieuw gefilmd voor tv.

credits

Regie:
Stanley Kramer
Cast:
Tony Curtis, Sidney Poitier, Theodore Bikel, Charles McGraw, Cara Williams, Lon Chaney jr, Kevin Coughlin, King Donovan, Claude Akins, Lawrence Dobkin, Whit Bissell, Carl Switzer
Scenario:
Nathan E. Douglas, Nedrick Young, Harold Jacob Smith
Camera:
Sam Leavitt
Muziek:
Ernest Gold
Kijkwijzer:
J
Jaar:
1958
Alt. titels:
Defiant Ones, The
Genres:
Drama, Thriller, Actiefilm
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Klassiekers, Racisme
Landen:
Verenigde Staten