Iran/Italië/Zwitserland 2000. Drama van Jafar Panahi. Met o.a. Maryiam Palvin Almani, Nargess Mamizadeh, Fereshteh Sadr Orfani, Monir Arab en Mojgan Faramarzi.

VPRO Cinema

In de verhaalstructuur van Dayereh wordt tikkertje gespeeld. Vrouwelijke personages die elkaar soms kennen, komen elkaar tegen en geven de estafettestok van de hoofdrol over. Het begint met de geboorte van een kind, dat ongewenst is omdat het een meisje is. Het eindigt met een prostituee die opgepakt wordt. Pas in de laatste sequentie zien we alle vrouwelijke hoofdrollen op één plek. Gaandeweg de film blijkt steeds navranter dat de Iraanse maatschappij van hoog tot laag door mannen wordt beheerst. Het beste bewijs dat de geëmancipeerde regisseur Panahi waarheidsgetrouw filmde, is het feit dat de Iraanse autoriteiten de vertoning van Dayereh verboden; althans totdat Panahi de Gouden Leeuw van Venetië binnensleepte.

credits

Regie:
Jafar Panahi
Cast:
Maryiam Palvin Almani, Nargess Mamizadeh, Fereshteh Sadr Orfani, Monir Arab, Mojgan Faramarzi, Solmaz Panahi, Fatemeh Naghavi
Scenario:
Kambuzia Partovi
Productie:
Jafar Panahi
Camera:
Bahram Badakshani
Montage:
Jafar Panahi
Schrijver:
Jafar Panahi
Jaar:
2000
Alt. titels:
Dayereh
Genres:
Drama
Landen:
Iran, Italië, Zwitserland

op televisie
0 uitzendingen

The Circle (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken