Tijdens de 75ste editie van het Filmfestival van Cannes (17 t/m 28 mei) praat VPRO Cinema met regisseurs en acteurs over hun nieuwe films.

Openingsfilm Final Cut!

De 75ste editie van het filmfestival van Cannes ging van start met de zombiekomedie Final Cut!. Gerhard Busch sprak met regisseur Michel Hazanavicius (bekend van The Artist) en hoofdrolspelers Romain Duris en Bérénice Bejo. 'Het belang van cultuur, van verhalen vertellen, is groot in deze moeilijke tijd.'

Boekverfilming The Eight Mountains

Er zijn dit jaar in Cannes maar liefst drie Belgische films in de competitie. waaronder de boekverfilming The Eight Mountains (Le otto montagne) van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. Voor dit Vlaamse regisseursduo bleek het project ook een manier om hun relatiecrisis te bezweren.

Een nieuw sprookje van de maker van Babe, Happy Feet en Mad Max

De Australische regisseur George Miller maakte de gewelddadige Mad Max-reeks én de lieve familiefilms Babe en Happy Feet. Dit jaar is hij in Cannes met het fraaie sprookje Three Thousand Years of Longing. Gerhard Busch sprak met de regisseur en met hoofdrolspelers Tilda Swinton en Idris Elba.

Armageddon Time: persoonlijke blik op onbegrensd kapitalisme

Regisseur James Gray was een jaar of twaalf toen Reagan president werd van Amerika, en het kapitalisme een vlucht nam. En decennia later zien we de verschrikkelijke gevolgen daarvan pas echt, volgens de regisseur. In Armageddon Time blikt hij terug op zijn jeugdjaren. 'Ik heb geen oplossing voor ongelijkheid. Maar dat hoeven kunstenaars ook niet te hebben.'

Alicia Vikander over HBO-serie Irma Vep

In 1996 maakte de Franse regisseur Olivier Assayas de film Irma Vep, over een jonge ster uit Hongkong (Maggie Cheung als zichzelf) die naar Frankrijk komt om een remake te maken van de Franse klassieker Les Vampires uit 1915. Assayas heeft nu een serie voor HBO gemaakt, ook Irma Vep genaamd, met ditmaal Alicia Vikander in de hoofdrol.

Irma Vep is vanaf 6 juni te zien op HBO Max

Holy Spider: Iraanse thriller over een seriemoordenaar

De Iraans-Deense regisseur Ali Abbasi (Gräns) is in Cannes met de thriller Holy Spider. Over een seriemoordenaar die in 2001 in de heilige stad Mashad 16 prostituees om het leven bracht. Dat deed hij naar eigen zeggen om de stad te reinigen van zonde. 'Dat had grote impact op mij. Ik wist dat ik maar eens iets anders moest doen dan drie keer per week tennissen.'

David Cronenberg is terug met Crimes of the Future

Regisseur David Cronenberg, meester van de body horror, is in Cannes met Crimes of the Future. Over een wereld waarin het menselijk lichaam, en wat je daaraan kan doen om het te veranderen, wederom een grote rol speelt. Gerhard Busch sprak met Cronenberg en met hoofdrolspelers Léa Seydoux, Kristen Stewart en Viggo Mortensen.

Crimes of the Future draait vanaf donderdag 2 juni in de bioscoop

Moonage Daydream: fraaie documentaire over David Bowie

Brett Morgen maakte eerder documentaires als The Kid Stays in the Picture en Cobain: Montage of Heck. Moonage Daydream, over poplegende David Bowie, is geen documentaire volgens Morgen maar een experimentele non-fictiefilm. 'Dit project heeft mijn leven gered.'

Ruben Östlund over Triangle of Sadness

Enkele dagen voordat hij de Gouden Palm in ontvangst mocht nemen spraken we met de Zweedse regisseur Ruben Östlund over zijn nieuwe satire Triangle of Sadness, waarin hij zijn pijlen richt op de modellenwereld en de superrijken. ‘We leven in een tijd waarin uiterlijk alleen nog maar belangrijker wordt.’

Cinematograaf Darius Khondji over zijn imposante carrière

Cinematograaf Darius Khondji maakte beroemde videoclips voor ondere andere Madonna en Lady Gaga, opvallende commercials met Charlize Theron, en hij werkte mee aan films als Delicatessen, Se7en, Panic Room, Okja, The Immigrant en Uncut Gems. Gerhard Busch sprak met hem over zijn imposante carrière.

Steun de kijk van VPRO Cinema

Bij VPRO Cinema vind je een onafhankelijke kijk op films en series. Wars van marketingmachines, algoritmes en geautomatiseerde aanbevelingen van streamingsdiensten die je kijkgedrag beïnvloeden.

Laat jij je graag inspireren? Dankzij extra geld van donateurs blijft VPRO Cinema de meest complete Nederlandstalige website met een eigen kijk op films en series. Draag je hier ook graag aan bij? Word nu donateur!