Anatomy of a Fall van Justine Triet is de winnaar geworden van de Gouden Palm. Dat maakte juryvoorzitter Ruben Östlund bekend tijdens de slotavond van het filmfestival van Cannes.

Anatomy of a Fall is een indrukwekkende mix van relatie- en rechtbankdrama. Wanneer de vader van de 11-jarige Daniel dood voor hun huis gevonden wordt, zijn er maar twee mogelijkheden: zelfmoord of vermoord door zijn moeder. Hoe de jury zal beslissen hangt sterk af van de getuigenis van de jonge Daniel, maar die is blind. Regisseur Justine Triet is vooral bekend van het komische drama Sibyl (2019).

De hoofdrol in Anatomy of a Fall wordt gespeeld door de Duitse actrice Sandra Hüller, die ook te zien is in de winnaar van de Grand Prix (de tweede prijs van het festival): het ijzingwekkende The Zone of Interest. Daarin speelt ze de vrouw van Auschwitz-commandant Rudolf Höss, die doet alsof de tragedie die zich achter de muren van het kamp afspeelt niet bestaat. The Zone of Interest is de eerste film in tien jaar tijd van de Britse regisseur Jonathan Glazer, die eerder furore maakte met Under the Skin (2013) en Birth (2004).

Een overzicht van alle winnaars

Palme d’Or: Anatomy of a Fall/Anatomie d'une chute van Justine Triet
Grand Prix: The Zone of Interest van Jonathan Glazer
Juryprijs: Fallen Leaves van Aki Kaurismäki
Beste regisseur: Anh Hung Tran (The Pot au Feu/La Passion de Dodin Bouffant)
Beste scenario: Monster (Yûji Sakamoto)
Beste actrice: Merve Dizidar (About Dry Grasses)
Beste acteur: Kôji Yakusho (Perfect Days)

Camera d'Or (beste debuutfilm in alle competities): Inside the Yellow Cocoon Shell van Thien An Pham

 

 

 

Hoogtepunten van het festival

VPRO Cinema was aanwezig op de 76ste editie van het filmfestival van Cannes en deed uitgebreid verslag met talloze reportages en interviews (onder meer met de cast van Asteroid City).