Brommer op zee gaat op zoek naar de nieuwe kinderboekklassiekers! Brommer op zee redacteur Cathrien Maas neemt je elke twee weken mee naar kinderboekenland. Dit keer krijgt ze advies van Dorothé Cras van De Utrechtse Kinderboekwinkel.

Het mooiste blauw

Ibtihaj Muhammad & Hatem Aly, vertaald door Najiba Abdellaoui

Vanaf 4 jaar

Het verhaal in dit prentenboek wordt verteld vanuit het perspectief van Faizah. Een meisje dat meemaakt hoe haar grote zus voor het eerst een hijab gaat dragen. Van het uitkiezen van de kleur tot en met het commentaar dat er op het schoolplein wordt gegeven, ze beleeft het met haar zus mee. Vol bewondering ziet ze hoe haar grote zus haar hijab met trots draagt. "'Sommige mensen zullen je hijab niet begrijpen,’ had mama gezegd. ‘Maar als jij begrijpt wie je bent, doen zij dat op een dag ook.'"

Dit boek zal voor veel kinderen als een spiegel werken. Ze zullen hun eigen leven of dat van hun grote zussen erin herkennen. Daarnaast kan het voor andere kinderen een luikje zijn naar een cultuur die ze minder goed kennen. Om die twee redenen vind ik het een belangrijk boek. En daarbij is het ook een heel mooi boek, met fijne illustraties.

Pak ‘m bij zijn staart! 25 voorleesversjes

Paul Biegel & illustrator Jeska Verstegen

Vanaf 2 jaar

“Een kikker en een karekiet zaten samen in het riet. Nee, nee, kietel niet, kietel niet, riep de karekiet. Ik ben een karekietelniet!”

Paul Biegel hoort bij de voorleesstem van mijn moeder, die mij meenam naar wondere werelden waar spannende en grappige avonturen te beleven waren. Later las ik zelf boeken van Biegel voor, aan mijn leerlingen op school en thuis aan mijn eigen kind. Het bleek dat de verhalen nog steeds oren konden laten gloeien en oogjes glinsteren. Toen ik dit boek met 25 voorleesversjes voor het eerst in mijn hand hield, kon ik mijn geluk bijna niet op.

De van zichzelf al sprankelende korte versjes zijn zo prachtig door Jeska Verstegen geïllustreerd dat de glans er vanaf spat. Haar drie-draai-dwarrel-dans dansende beren, kukelhaan van Bontekoe, Huppelhansje en fraaie fluitenkruid zullen er zeker aan bijdragen dat deze versjes van Biegel weer een nieuwe generatie gretige oren en twinkelende ogen gaan zorgen.

De koning van de flat

Marieke Smithuis & illustrator Marieke van Ditshuizen

Vanaf 6 jaar

Boele en Moes zijn dikke vrienden. Ze zitten in dezelfde klas en wonen in hetzelfde, grote flatgebouw. Moes woont daar met zijn vader, moeder en zusje. Boele woont er alleen met zijn moeder, totdat zijn opa, die in een rolstoel zit en daardoor behoorlijk chagrijnig is, bij hen komt wonen. In de flat van Boele en Moes, zijn veel avonturen te beleven. Er woont bijvoorbeeld een heks! Boele en Moes doen vaak wat hun ouders zeggen, maar niet altijd.

Wanneer ze bijvoorbeeld koekjes moeten brengen aan een oudere mevrouw die ze de stuipen op het lijf hebben gejaagd, doen ze dat niet. Ze gaan die heerlijke koekjes toch niet aan de heks geven?! Die kunnen ze veel beter zelf opeten. Ik houd ervan, dat het niet te braaf is. Een fijn boek om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of zes en zeker ook geschikt om zelf te lezen voor wat oudere kinderen.

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens & illustrator Maartje Kuiper

Vanaf 9 jaar

Deetje vindt een brief in een blauwe, natte envelop. Ze maakt de brief open. Het is niet duidelijk wie de brief heeft geschreven en voor wie de brief is. Wat Deetje wel opmaakt uit wat ze tussen de vlekken door leest, is dat er iemand is die iemand anders vreselijk mist. Het lijkt Deetje een belangrijke brief en ze besluit de brief te bezorgen. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Door de mensen in haar omgeving goed te observeren en achteloos te ondervragen, probeert ze erachter te komen of zij misschien gemist worden door een grote liefde, of een oude vriend, of misschien wel door hun vader. Haar goede vriend Vito helpt haar daarbij.

Door hun zoektocht krijgen ze bijzondere inkijkjes in de levens van de verschillende mensen. Enne Koens zet met ontzettend veel zorg ontroerende personages neer die allemaal bijdragen aan het oplossen van de vragen van Deetje.

Roljoch – de jongen die leerde autorijden met YouTube

Maarten Kuipers & illustrator Emanuel Wiemans

Vanaf 10 jaar

Wannes, de vader van Mats, zit in de gevangenis. Mats weet eigenlijk niet waarom, maar hij kan zich niet voorstellen dat zijn vader echt iets gedaan heeft dat zo erg was waardoor hij naar de gevangenis moest. Als zijn vader jarig is, wil Mats hem graag bezoeken, maar niemand wil hem brengen. Daarom besluit Mats om zelf te gaan, mét de dure sportauto van oom Windolf. Door YouTube-filmpjes, die zijn vader maakte, te bestuderen leert hij autorijden.

Een klein probleem is dat hij niet goed met zijn voeten bij de pedalen in de auto kan, maar met zijn rolschaatsen aan lukt dat wel. Met de auto van oom Windolf gaat hij op weg en belandt in een avontuur waarbij het hem uiteindelijk lukt de onschuld van zijn vader te bewijzen. Het verhaal is grappig, spannend en ook een beetje ontroerend; alles wat je zoekt in een boek dus!

Ik ben Cathrien en ik ben redacteur bij Brommer op zee. Ik heb een hobby, en dat is lezen. Ja ja, verrassend he? Als een kandidaat vroeger bij Lingo zei dat zijn of haar hobby lezen was, dan moest ik altijd een beetje lachen. Wat is dat nou voor hobby? Een andere hobby was vaak: mijn kinderen. Dat is bijna geen hobby te noemen. Als je die twee nou combineert: kinderboeken. Werk en hobby samen. Dat is deze pagina.

I love prentenboeken, het liefst lekker absurd en heel grappig. Een ridder zonder billen die op de fiets nieuwe billen gaat scoren (auw), een vis die zich verkleed en daarmee tropisch wordt (saai?), een mopperende eend die haar vleugels niet vuil wil maken (ik heb niemand om mee te speeeelen). Of als de boeken gewoon heel mooi of schattig zijn. Je moet er net een tikkeltje verliefd op worden, zodat je ze honderd keer kunt lezen.

Dorothée Cras werkt bij de Utrechtse Kinderboekenwinkel.

voor meer boekenlijstjes
voor meer brommer op zee