Brommer op zee gaat op zoek naar de nieuwe kinderboekklassiekers! Brommer op zee redacteur Cathrien Maas neemt je elke twee weken mee naar kinderboekenland. Dit keer krijgt ze advies van Griffel-jurylid Eline Rottier.

Ik praat als een rivier

Jordan Scott en Sydney Smith, vertaald door Edward van de Vendel

Vanaf 4 jaar

Een jongetje wordt elke ochtend wakker met de geluiden van woorden om zich heen, maar kan die niet allemaal zeggen: “De m van maan / bestrooit mijn lippen / met magie / waardoor ik alleen / nog maar mompel.” De geluiden zitten vast in zijn mond.

En dus houdt hij zich zo stil als een steen. Scott stotterde zelf. Zijn vader nam hem op ‘slechte praatdagen’ mee naar een rivier en liet hem zien dat het water beweegt zoals hij praat: “het borrel, het wervelt, het woelt en het raast.” Zijn vader gaf hem een metafoor zo krachtig dat hij zichzelf erin herkende. Een rivier zo trots dat hij zichzelf ermee wilde vergelijken. Taal voor een beeld zo sterk dat hij het pratend als een rivier met anderen kon delen. En nu stroomt dat wondermooie verhaal, waarin tekst en illustraties fenomenaal samenvallen, naar ons. Een weergaloos prentenboek.

Er ligt een tijger in mijn bed

Bibi Dumon Tak & illustratoren Ingrid en Dieter Schubert

Vanaf 6 jaar

“Geloof het maar. Dit verhaal is waar.” Dumon Tak sleurt haar lezers de bladzijden in met het spannende waargebeurde verhaal waar dit steengoed geschreven boek haar titel aan dankt. Daarna vertelt zij in pakkende stukjes waarom de tijger de eigenlijke koning van het woud is (en de leeuw zijn slappe neef).

Het vertelplezier spat ervan af als je hoort over zijn vacht (“de zwarte strepen zitten ook op zijn huid”), wat hij eet, hoe hij jaagt (“hij sluipt met poten zacht als mos”), over zijn welpen en over zoveel meer imposante observaties. De rijke taal gaat vergezeld van vele, mooie illustraties. Ingrid en Dieter Schubert zorgen ervoor dat je de tijger diep in de ogen kunt kijken. Een genot, dit Tijgerlezen-boek (mijn lievelingsserie voor beginnende lezers).
 

De eekhoorn legt een ei en andere fabels

Janneke Schotveld & illustrator Noëlle Smit

Vanaf 7 jaar 

Na twee prachtige sprookjesboeken, waarin ze een hyper-originele draai gaf aan oude sprookjes, baseert Schotveld zich dit keer op de fabels van schrijver en dichter Jean de la Fontaine en verzon er zelf een paar bij. De toon is heerlijk herkenbaar: de schrijfster deelt haar blik op de wereld vol humor. Dat begint al in het eerste verhaal waarin een haas de hele dag bezig is om met zijn telefoon de perfecte selfie te maken voor Fabelbabbel.

De moraal? Een goede buur is beter dan een online vriend. Er is een krekel die Beyoncé en Bach speelt, maar vergeet een wintervoorraad aan te leggen (tja, het loopt niet altijd goed af in verhalen). Er zijn ontroerende lessen als: blijf jezelf, ze wennen er wel aan. Er is roddel, achterklap, fake news en met een ieder die polariseert of de natuur een slecht hart toedraagt, wordt afgerekend. De getalenteerde Noëlle Smit verzorgde de mooie, vrolijke, kleurrijke illustraties.

Het kleine huis aan de rivier

Selma Noort

Vanaf 9 jaar 

Joes en Amber wonen met hun (één grote) familie in een rij van vijf huisjes ingeklemd tussen een rivier en een dijkweg. Selma Noort treft de sfeer en warmte van die plek en de familie fenomenaal. Het landschap dat meer en meer moet wijken voor infrastructuur en de indrukwekkende verhalen van de bewoners laten wondermooi zien hoe de dingen voorbijgaan en dat iedereen een geschiedenis heeft. Er is ruimte voor melancholiek, humor en hoop. Noort sleurt je bovendien met een spectaculair eerste hoofdstuk het verhaal in als ze vertelt over de kwade dag dat een vrachtwagen van de weg raakt en Joes zijn slaapkamer in rijdt.

Hoe dat afloopt, ontdek je pas in de loop van het boek. Maar ook met dat naderende onheil in het achterhoofd, lezen de avonturen van Joes en Amber toch vooral als een gelukzalige, zinderende zomerdag. Een schitterend boek, om in één adem uit te lezen.

Let goed op

Jason Reynolds, vertaald door Maria Postema

Vanaf 10 jaar

Als iemand weet hoe hij kinderen aan het lezen krijgt (én houdt), dan is het de Amerikaanse succesauteur Jason Reynolds. Zelf las hij pas een heel boek toen hij zeventien jaar oud was. Naar eigen zeggen omdat hij weinig verhalen zag waarin hij zichzelf, een zwarte jongere, herkende. Om die reden besloot hij juist dat soort gedichten en boeken te gaan schrijven. Hij is er een meester in. Zijn boeken zijn spannend, meeslepend en toegankelijk. Zijn personages zijn levensecht.

In Let goed op komen tien kinderen uit één buurt aan het woord. Ze zijn met elkaar verbonden en vertellen allemaal hun eigen krachtige verhaal. Of misschien wel vooral hoe ze daar - navigerend langs goed en fout, aantrekken en afstoten, vertrouwen en wantrouwen - naar zoeken. Dat doen ze met briljante interacties, humor en diepgang. Reynolds is een schrijver om fan van de worden.

Ik ben Cathrien en ik ben redacteur bij Brommer op zee. Ik heb een hobby, en dat is lezen. Ja ja, verrassend he? Als een kandidaat vroeger bij Lingo zei dat zijn of haar hobby lezen was, dan moest ik altijd een beetje lachen. Wat is dat nou voor hobby? Een andere hobby was vaak: mijn kinderen. Dat is bijna geen hobby te noemen. Als je die twee nou combineert: kinderboeken. Werk en hobby samen. Dat is deze pagina.

I love prentenboeken, het liefst lekker absurd en heel grappig. Een ridder zonder billen die op de fiets nieuwe billen gaat scoren (auw), een vis die zich verkleed en daarmee tropisch wordt (saai?), een mopperende eend die haar vleugels niet vuil wil maken (ik heb niemand om mee te speeeelen). Of als de boeken gewoon heel mooi of schattig zijn. Je moet er net een tikkeltje verliefd op worden, zodat je ze honderd keer kunt lezen.

Eline Rottier is oprichter van Boekwijzer.com. Zij maakte van haar liefde voor kinderboeken haar vak. Via haar website en social media-kanalen bespreekt zij kinderboeken en deelt zij diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en -illustratoren.

Haar Boekwijzer Lidmaatschap ontzorgt (groot)ouders en docenten met kinderboekentips op maat voor. Zij zat in de Griffeljury en is voorzitter van de jury voor de Jenny Smelik IBBY-prijs. Ze woont samen met Diederik, Fiene, Joep en Tommy in Abcoude.

voor meer boekenlijstjes
voor meer brommer op zee