Brommer op zee gaat op zoek naar de nieuwe kinderboekklassiekers! Brommer op zee redacteur Cathrien Maas neemt je elke twee weken mee naar kinderboekenland.

Avonturen van de dappere ridster

Janneke Schotveld & illustrator Milja Praagman

Vanaf 7 jaar

Opzij, opzij! Maak plaats voor mij! De dappere ridster komt altijd op de plek des onheils per fiets en verdedigt zich met een zwaard. Ze is niet zomaar een dappere ridster, maar de dapperste van het hele land. Als ze wordt opgeroepen, komt ze meteen, maar meestal weet ze zelf wanneer ze nodig is.

Zo helpt ze mevrouw Yilmaz, redt ze de ontsnapte leeuw en haalt ze de bakker die verliefd is op de fietsenmaker uit een boom. De tekst leest als een trein, is poëtisch op zijn tijd, en heeft fijne ouderwetse en nieuwe verwensingen als M’n grootje! en Krijg nou roest. Je houdt meteen van die dappere ridster. Een vrolijk en divers voorleesboek.

 

Een toren van koe

Pieter van den Heuvel

Vanaf 3 jaar

Oh wat een lol beleef je als je dit boek openslaat. Een wei vol koeien wil een toren bouwen, van koeien welteverstaan, en de rest van de weilandbewoners helpt mee. Het begint met Pablo, dan volgen Marie, Suus en Truus. Alle hulp wordt ingeschakeld: een hijskraan, een octopus, luchtballonnen. De koeientoren wordt steeds hoger. En elke keer dat je het leest zie je weer wat nieuws.

De teksten zijn kort (handig voor de aandachtspanne van kleintjes), op rijm (handig voor je eigen aandachtspanne) en zeer geestig zoals de tekst Gert houdt niet van klimmen, hij krijgt gewoon een lift die je ziet bij een koe die zich aan een raket vastklampt. Haha! Echt een feest om dit boek elke dag voor te lezen.
 

Noord

illustrator Marieke ten Berge & auteur Jesse Goossens

Vanaf 4 jaar

Dit boek is van zo’n grote schoonheid: je ziet de passie voor het hoge Noorden van Marieke ten Berge van de pagina’s afdruipen. Er staan zo’n 35 dieren in die op en rond de Noordpool wonen. Ze komen echt tot leven door de linosnede en het verhaaltje dat ze over zichzelf vertellen, altijd geestig opgeschreven. En boordevol feitjes waar je ontzettend de show mee kan stelen nadat je het boek hebt gelezen.

Er leeft een eenhoorn in de zee, en zijn hoorn kan wel drie meter worden. De vliegende eekhoorn komt nooit op de grond, waarom zou-ie? De potvis is het dier met de grootste hersenen op aarde. Zonde als al die schoonheid verdwijnt met het smelten van de Noordpool toch? 
 

Het boek dat niet gelezen wil worden

David Sundin, vertaald door Bernadette Custers

Vanaf 6 jaar

Weet je het zeker? Durf je langs het prikkeldraad, de spinnen en skeletten? Een dappere dodo die het boek openslaat, ondanks alle waarschuwingen op de omslag. Dit boek wil echt niet voorgelezen worden. Je gaat het toch doen? Echt? Oké. Dan word je beloond ook. Het boek neemt je mee op een avontuur langs konijnen, vuur en een enorme krokodil.

Maar het is ook lief voor je, en een onderzeeër maant het boek tot rust. Ja, het klinkt allemaal ongeloofwaardig, dus probeer het maar eens te lezen. Succes! Oh en de plaatjes zijn ook nog eens mooi. Zie maar, als je durft.
 

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes. 100 verhalen over black girl magic

Nederlandse versie onder redactie van Sayonara Stutgard, vertaald door Carol Rock

Vanaf 4 jaar

De bedtijdverhalen voor rebelse meisjes zijn langzamerhand niet weg te denken uit de kinderliteratuur. Er is nu een nieuwe bundel aan de rebelse familie toegevoegd: de honderd verhalen van zwarte vrouwen en meisjes. Je komt meer te weten over hele beroemde vrouwen van over de hele wereld, maar ook over Nederlandse helden als Natasja Gibbs, Sylvana Simons en Susannah van Rabenswaay.

Ze hebben gemeen dat ze iets bijzonders hebben gedaan: Olympisch kampioen worden, succesvolle tv-series maken of voor de rechten van anderen opkomen. En het leuke is; het is allemaal echt gebeurd! Geen sprookjes! Aan het eind van het boek heb je de magie van deze bestaande vrouwen opgezogen en weet je: ik kan alles bereiken wat ik wil.
 

Ik ben Cathrien en ik ben redacteur bij Brommer op zee. Ik heb een hobby, en dat is lezen. Ja ja, verrassend he? Als een kandidaat vroeger bij Lingo zei dat zijn of haar hobby lezen was, dan moest ik altijd een beetje lachen. Wat is dat nou voor hobby? Een andere hobby was vaak: mijn kinderen. Dat is bijna geen hobby te noemen. Als je die twee nou combineert: kinderboeken. Werk en hobby samen. Dat is deze pagina.

I love prentenboeken, het liefst lekker absurd en heel grappig. Een ridder zonder billen die op de fiets nieuwe billen gaat scoren (auw), een vis die zich verkleed en daarmee tropisch wordt (saai?), een mopperende eend die haar vleugels niet vuil wil maken (ik heb niemand om mee te speeeelen). Of als de boeken gewoon heel mooi of schattig zijn. Je moet er net een tikkeltje verliefd op worden, zodat je ze honderd keer kunt lezen.

voor meer boekenlijstjes
voor meer brommer op zee