Brommer op zee gaat op zoek naar de nieuwe kinderboekklassiekers! Samen met experts uit het hele land neemt Brommer op Zee redacteur Cathrien Maas je elke twee weken mee naar kinderboekenland. Deze keer laat ze zich adviseren door Ilse Bloemen.

Tim de kleine boswachter

Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch & illustrator Emanuel Wiemans

Voorlezen vanaf 5, zelf lezen vanaf 7 jaar

Mooi, lief boekje dat je kunt voorlezen, maar ook al vroeg zelf te lezen is als kind. Het heeft een mooie bladspiegel, zodat het voor kinderen goed leesbaar is. Het gaat over Tim en zijn vader is boswachter. Tim is gek op bossen, weet veel over de natuur en wil zelf ook graag boswachter worden. Hij beleeft de leukste avonturen en uiteindelijk krijgt hij een écht boswachter-diploma. Achterin het boek staat een leuke test: ‘Wil jij ook hulpboswachter worden?’. Als je tien vakjes hebt aangekruist, mag je ook hulpboswachter zijn. Mooi verhaal met korte hoofdstukken, waar iedere keer weer wat anders gebeurt. Ik heb zelf een kind van negen, die wil ook boswachter zijn, dus dit boek is dan natuurlijk geweldig. 

Bob Popcorn in Amerika

Maranke Rinck

Vanaf 7 jaar

Een ander boek voor jonge lezers is Bob Popcorn in Amerika. Dit is al deel drie en kwam net vorige week uit. Het begint met een meisje dat heel erg van popcorn houdt, maar op school willen ze gezonder gaan leven. Daarom besluit haar vader dat ze thuis ook geen popcorn meer eten. Stiekem gaat ze in de garage toch popcorn poppen, maar elke keer is er één maiskorrel die niet wil ontpoppen. Ze zet de magnetron keer op keer aan en uiteindelijk verandert het maiskorreltje niet in een popcorn, maar in Bob Popcorn! Een mannetje dat ze in eerste instantie geheim moet houden maar waarmee ze uiteindelijk allemaal avonturen meemaakt. Het mooie van dit boek is dat het van de serie ‘Tijgerlezen’ is. Dat betekent dat het boek geschikt is voor beginnende lezers, maar zonder AVI-niveau. Als het een mooi boek is, dan maakt het niet uit dat het zich niet precies aan de AVI-regels houdt. ‘Popcornfabriek’ is bijvoorbeeld geen woord voor groep 4, maar zo’n kind komt er wel uit. En zo niet, dan vraagt het wel even hulp. Ook is mijn ervaring dat kinderen van groep 7 of 8 het geweldig vinden omdat het er niet kinderachtig uitziet. 

De meisjes, zeven sprookjes

Annet Schaap

Vanaf 10 jaar zelf lezen

De meisjes is een boek met verschillende sprookjes die Annet Schaap herschreven heeft. Zij maakt de verhalen wat meer geëmancipeerd en wat minder zoetsappig. Zeven bekende sprookjes, maar dan net even anders. Zelf schrijft ze ook heel sprookjesachtig, dus dat past gewoon heel goed. De vorm is prachtig, het is een mooi klein boekje. En zoals we allemaal weten kunnen sprookjes ook best wel heftig zijn dus voor jongere lezers zijn iets minder geschikt.

lees hier het interview met Annet Schaap uit de VPRO Boekengids.

De Veger, het verhaal van een meisje en haar monster

Jonathan Auxier, vertaald door Esther Ottens

Vanaf 10 jaar

Voor niet al te jonge lezers die al wat hebben gelezen, is dit een prachtig boek. Het is gebaseerd op een heftig verhaal van zo’n 100 tot 150 jaar geleden in Engeland. Toen moesten sommige kinderen als schoorsteenveger aan de slag. Hoe jonger, hoe beter want dan pasten ze beter door de smalle schoorsteentjes. Het verhaal gaat over een weesmeisje die wordt opgepakt door een man die verschillende schoorsteenvegertjes onder zijn hoede heeft. Het is een vreselijke man en ze heeft het ontzettend zwaar. Dan groeit er een stukje kool uit tot een fantasievriendje, die het meisje door deze moeilijke tijd helpt. Het is een mooi geschreven verhaal, waarin historie en cultuur zijn verweven.

Reis om de wereld in 80 dagen

Tiny Fisscher & Juliette de Wit

Vanaf 10 jaar

Door de oorspronkelijke versie van dit verhaal is niet doorheen te komen, maar dit boek leest makkelijk, is mooi en ontzettend spannend! Iedereen kent het verhaal wel: het gaat om een weddenschap, waarin iemand beweert in 80 dagen de hele wereld rond te kunnen reizen. Het is een ouderwets spannend boek waarin enorm veel gebeurt. Geschikt voor groep 7/8, maar kan ook in de middelbare school nog prima gelezen worden. En een boek lezen op de middelbare school mét plaatjes, dat is toch heerlijk?

Ik ben Cathrien en ik ben redacteur bij Brommer op zee. Ik heb een hobby, en dat is lezen. Ja ja, verrassend he? Als een kandidaat vroeger bij Lingo zei dat zijn of haar hobby lezen was, dan moest ik altijd een beetje lachen. Wat is dat nou voor hobby? Een andere hobby was vaak: mijn kinderen. Dat is bijna geen hobby te noemen. Als je die twee nou combineert: kinderboeken. Werk en hobby samen. Dat is deze pagina.

I love prentenboeken, het liefst lekker absurd en heel grappig. Een ridder zonder billen die op de fiets nieuwe billen gaat scoren (auw), een vis die zich verkleed en daarmee tropisch wordt (saai?), een mopperende eend die haar vleugels niet vuil wil maken (ik heb niemand om mee te speeeelen). Of als de boeken gewoon heel mooi of schattig zijn. Je moet er net een tikkeltje verliefd op worden, zodat je ze honderd keer kunt lezen.

Ilse Bloemen is eigenaar van De Arnhemse Kinderboekwinkel. Al jaren was het haar stiekeme droom om een eigen kinderboekenwinkel te hebben. Vier jaar geleden kwam haar droom uit. Nu zou ze geen ‘normale baan’ meer willen en voelt werken niet meer als werken.

Een bezoekje aan de winkel is voor kinderen een waar avontuur en er valt altijd wat te beleven. Van voorlezen, tekenen, knutselen en tot kinderyoga en speurtochten. Tijdens de Kinderboekenweek is de jaarlijkse Vossenjacht altijd een daverend succes, waar allerlei figuren uit kinderboeken rondlopen in de binnenstad van Arnhem.

voor meer boekenlijstjes
voor meer brommer op zee