Brommer op zee gaat op zoek naar de nieuwe kinderboekklassiekers! Brommer op zee redacteur Cathrien Maas neemt je elke twee weken mee naar kinderboekenland. Dit keer met een speciale sinterklaasboekentip van collega Tamar Slooves.

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas

Barend Last en Anouk Overman & illustrator Géwout Esselink

vanaf 4 jaar

Dat Sinterklaas spannende dagen met zich meebrengt, weten kinderen natuurlijk als de beste. Maar hoe zit het met onze harige vriendjes? Hoe beleven onze viervoeters deze vreemde dagen? In dit warme Sinterklaasverhaal van Barend en Anouk van De Voorleeshoek leven we mee met de oranje streepjeskat Klaas. Als zijn beste vriendjes Mila en Max gezellige liedjes zingen met zijn naam erin, voelt hij zich de gelukkigste kat op aarde. Maar al snel lijken Mila en Max geen oog meer te hebben voor Klaas. Zij zijn veel te druk met verkleden, knutselen, schoentjes zetten en allerlei lekkers bakken. Als er dan ook nog eens wortels uit schoenen verdwijnen en kruid- en pepernoten uit het niets tevoorschijn komen, vertrouwt Klaas het helemaal niet meer. Wat is hier aan de hand? Gelukkig hebben Sinterklaas en de pieten een mooie verrassing voor Klaas bedacht! 

Een warm verhaal waar Sint en zijn pieten mysterieus verstopt zitten in het boek (lekker zoeken!). Met prachtige prenten van Géwout Esselink, waarin je telkens weer nieuwe dingen ontdekt. Met herkenbare situaties en verschillende emoties kom je al (voor)lezend samen in de stemming.

Kapitein Knut en de stomme schaduw

Victor Engbers

vanaf 6 jaar

Kapitein Knut is dol op GEVAAR!! Waarschuwing: als je zelf niet van GEVAAR houdt is dit niet het boek voor jou. Kapitein Knut hangt een dag voor zijn verjaardag nietsvermoedend zijn witte slips en geitenwollen sokken (het enige dat hij draagt) na de jaarlijkse wasbeurt te drogen, als zijn schaduw ineens in opstand komt en ‘m peert.

Knut wil die natuurlijk wel terug, dus ja, dan laat je je naar het Eiland van Hou Toch Op!! brengen door een huisdierhaai, vlieg je mee met reuzeninsecten en maak je scheetgeluiden met draken. Een waanzinnig, stoer en avontuurlijk verhaal. De tekeningen zijn op het eerste gezicht niet de mooiste, maar doeltreffend in geestigheid en heel vrolijk en kleurrijk. Sowieso een origineel geheel van kunstenaar Victor Engbers.

 

Magneetje

Milja Praagman

alle leeftijden

Magneetje is het poëziedebuut van Milja Praagman, die we kennen van haar eigen prentenboeken (o.a. Kom erbij, het prentenboek van de Kinderboekenweek 2018) en de illustraties die ze maakt voor bijvoorbeeld De dappere ridster (eerdere kinderboekentip!). Op elke pagina staat een dier - let op: de wenkbrauwtjes, ze geven de emotie van de dieren perfect weer! - met een gedichtje.

De gedichten gaan niet over die dieren, maar over ruziemaken, een nieuwe baby of over verliefd zijn. Ze lenen zich bij uitstek goed voor uit het hoofd leren. Mijn absolute favoriet is Jij en ik, met een tekening van twee nijlpaarden die heel tevreden met de snuitjes tegen elkaar in bad zitten. ‘Wij passen, / jij en ik. / Waar ik precies begin / ik heb geen flauw idee / maar het einde, dat ben jij. / Het kan niet anders / of wij komen uit / precies hetzelfde ei.’ Heel lief.

Een wonderprachtig dier, een dierengedicht voor elke dag van het jaar

Illustrator Britta Teckentrup en samenstelling door Marlous van Mourik

alle leeftijden

Het boek dat uit elkaar barst van dierengedichten is Een wonderprachtig dier. 366 gedichten over de olifant, de pissebed, de valk, de jak en de drieteenstrandloper. Voor het boek zijn oude gedichten opgeduikeld, maar ook nieuwe geschreven. Je wil er elke dag een gedicht uit lezen, en het is knap als je het er bij eentje houdt. Een opsteker voor mij persoonlijk: Ik check in kalenders en dit soort boeken altijd hoe de maand november eruitziet.

Meestal ben ik meestal zwaar teleurgesteld (want slachtmaand, regen, geen zonnebloemen of feestdagen) maar tot mijn verrassing wordt de maand november hier afgeschilderd als vrolijk herfstig met hazen, luiaards en zeehonden. Met geknepen billen lees ik ook nog even het gedicht op mijn verjaardag, die is van Ingmar Heytze: Vertel nog eens over de wolven. Pfieuw. Geslaagd.

Ik ben Pippi niet!

Yvonne Jagtenberg

vanaf 4 jaar

Het is niet voor niets dat Yvonne Jagtenberg al twee keer is bekroond met het Gouden Penseel, want ze kan met weinig lijnen en weinig woorden (en alle kleuren van de regenboog) heel veel laten zien. Meisje de Geit lijkt op Pippi Langkous. Ze is een geit met oranje vlechten, sproeten en is sterk en eigenwijs.

Maar ze wil helemaal niet op Pippi lijken! Ze wil uniek zijn! Ze weet niet eens wie Pippi is! Wat heb ik gegrinnikt over die geit op schoot bij de juf en om de verongelijkte houding als ze wordt nageroepen met “Hé Pippi!”. Het is een hele vrolijke zoektocht naar jezelf zijn, niet op je familie of ook maar iemand willen lijken, maar het wel heel erg doen en je eigen(wijze) pad volgen. Met een geit in de hoofdrol, dan ben ik al verkocht.

Ik ben Cathrien en ik ben redacteur bij Brommer op zee. Ik heb een hobby, en dat is lezen. Ja ja, verrassend he? Als een kandidaat vroeger bij Lingo zei dat zijn of haar hobby lezen was, dan moest ik altijd een beetje lachen. Wat is dat nou voor hobby? Een andere hobby was vaak: mijn kinderen. Dat is bijna geen hobby te noemen. Als je die twee nou combineert: kinderboeken. Werk en hobby samen. Dat is deze pagina.

I love prentenboeken, het liefst lekker absurd en heel grappig. Een ridder zonder billen die op de fiets nieuwe billen gaat scoren (auw), een vis die zich verkleed en daarmee tropisch wordt (saai?), een mopperende eend die haar vleugels niet vuil wil maken (ik heb niemand om mee te speeeelen). Of als de boeken gewoon heel mooi of schattig zijn. Je moet er net een tikkeltje verliefd op worden, zodat je ze honderd keer kunt lezen.

voor meer boekenlijstjes
voor meer brommer op zee