Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Seán Hewitt, Ronald Nijboer en Laura Spence-Ash.

Seán Hewitt
In donker weids alom

‘Hij was zowel de man van wie ik hield als de man die de man wilde vermoorden van wie ik hield,’ schrijft Seán Hewitt schrijnend kernachtig over degene om wie zijn poëtische memoir In donker weids alom (De Arbeiderspers) draait. Hewitt ontmoet de charismatische Zweedse wervelwind Elias als backpacker in Colombia. Maar eenmaal samenwonend in Götenborg daalt Elias af in de diepste suïcidale afgronden van een depressie, zijn geliefde daarin meesleurend. Die helletocht, inclusief hartverscheurende scènes in een psychiatrische inrichting, wisselt de Ier af met zijn eigen coming-of-age als homoseksueel, terzijdes over de queer priester/dichter Gerard Manley Hopkins en ontroerende gezamenlijke pogingen van Seán en Elias om gedichten van Karin Boye te vertalen. Hewitts verrassende vertaler: Erwin Mortier.

(Dirk-Jan Arensman)

Ronald Nijboer
Wereldzee in de polder

De Franse journalist Havard stelde in 1873 zijn rondreis per tjalk langs de Zuiderzeekust te boek, en wandelaar Thijsse deed dit in zijn Verkade-album uit 1914: ‘Ga nu de Zuiderzee zien, eer het te laat is.’ De Emmeloorder Ronald Nijboer las Havard en herhaalde diens tocht per zeilschip – en bofte dat een gepensioneerde schipper hem wilde varen. Het vlot leesbare reisverslag Wereldzee in de polder (Harper Collins) maakt duidelijk hoe ontzaglijk veel door Afsluitdijk en inpolderingen is veranderd in het IJsselmeergebied. Havard trof nog kustplaatsen in verval aan (‘villes mortes’), maar niet alles in er sindsdien beter op geworden, getuige onder meer horizonvervuiling, ‘verdozing’ en recreatiedruk. Nijboer pleit voor een integrale kijk op het IJsselmeer zelf.

(Maarten van Bracht)

Laura Spence-Ash
In de verte, de zee

Het is 1940 en de elfjarige Beatrix is zojuist door haar ouders op de boot naar Amerika gezet. Daar zal ze veilig zijn voor de bommenregen die Londen teistert. In Boston wordt ze opgewacht door de Gregory’s, die haar opnemen in hun gezin. Haar Britse gereserveerdheid smelt langzaam weg door hun ongecompliceerde hartelijkheid. Laura Spence-Ash geeft in haar prachtige debuutroman In de verte, de zee (Signatuur) iedereen een stem: Beatrix’ ouders die hun enige kind missen, haar pleegouders die zich steeds meer aan haar hechten en William en Gerald, die hun tijdelijke zusje op sleeptouw nemen. In korte, filmische hoofdstukken volg je dit gezelschap gedurende bijna veertig jaar, met als enigmatisch middelpunt Beatrix, die verscheurd wordt door liefde en loyaliteit.

(Katja de Bruin)

de boekengids in je mailbox?