Willem Frederik Hermans zou 1 september honderd jaar zijn geworden. Duik met dit overzicht in de wereld van Hermans.

Ter gelegenheid van de honderste verjaardag van Willem Frederik Hermans (1 september 1921) hebben we een selectie gemaakt van columns, afleveringen en artikelen over 'Stijve Jezus', de bijnaam die de grote schrijver W. F. Hermans verwierf vanwege zijn betweterigheid. 

interview van Wim Brands met Hermans' biograaf

Een interview van Wim Brands met Willem Otterspeer, die het eerste deel van de biografie van Willem Frederik Hermans, De mislukkingskunstenaar, schreef.

Grunberg over Hermans

In 2017 schreef Arnon Grunberg voor de VPRO Gids de column Hermans. Voor Hermans' honderdste verjaardag maken we de column gratis beschikbaar!

podcastaflevering DOCS over Hermans

DOCS  besteedt aandacht aan Hermans' meest raadselachtige boek De God Denkbaar Denkbaar de God, uit 1956. 'Ik zou geen andere romans van mij willen voorlezen,' benadrukte Hermans voor zijn dood in 1994, 'die boeken lenen zich niet voor voordracht, dit boek wel.'

 

2Doc Extra uit 2017

De documentaire Ik verlang naar niets dat voorbij is terug bestaat uit interviews met Hermans op verschillende locaties in Parijs, aangevuld met fragmenten uit zijn romans die worden voorgelezen door Thom Hoffman.

radioreeks 'De Hermansnacht'

In de radioreeks De Hermansnacht onderzoekt de VPRO wat voor schrijver Hermans was. Zijn drijfveren en frustraties, en vooral ook hoe ver zijn invloed vandaag de dag nog reikt. Heeft hij nog betekenis? En verdient zijn werk een tweede leven? 

 

documentaire over Hermans uit 2017

In afwachting van de Hermansbiografie diepten HollandDoc24 en Cultura24 bewegende beelden van de schrijver op, waaronder de VPRO-documentaire Ik verlang naar niets dat voorbij is terug.

artikel over Hermans' biografie

Het eigenzinnige tijdschrift De God van Nederland was niet erg te spreken over Willem Otterspeers biografie van Hermans. Nooit meer slapen wijdde een radio-item aan hun niet malse recensie.

podcast met Hermanskenner

Nooit Meer Slapen ontvangt Max Pam, redacteur, journalist, schrijver en programmamaker. Samen met met Jan Bosdriezs maakte hij een tweedelige documentaire over het leven en werk van Hermans: Een overgevoelige natuur. Pieter van der Wielen spreekt met Max Pam.