Het is het symbool van Australië en geliefd over de hele wereld: de kangoeroe. Schattige dieren zijn het, zoals ze rechtop staan en met hun jongen, zogeheten joeys, gezellig in hun buidel. Niet verwonderlijk dus dat ze ook in Nederland als huisdier worden gehouden. Dat wil zeggen, móchten worden gehouden, want juli vorig jaar heeft de wetgever daar een stokje voor gestoken.
Wat nog wel mag: import van kangoeroevlees en kangoeroehuid. Europa importeert verreweg het meeste, en binnen Europa is Nederland een van de koplopers. Het vlees wordt verwerkt in hondenvoer en staat in talloze restaurants op het menu. Van kangoeroehuid worden portemonnees en tassen gemaakt. Vooral de schoenenbranche, en specifieker, de sportschoenenbranche, is grootverbruiker.
Het is goede handel, omstreden handel ook. Zo’n 1,6 miljoen dieren worden jaarlijks afgeschoten (wereldwijd de grootste commerciële jacht op een zoogdiersoort) en de manier waarop dat gebeurt, is niet fraai. Kangoeroes zijn nachtdieren, de jacht vindt dus ook ’s nachts plaats. De wet schrijft voor dat jagers het dier met één schot dodelijk moeten raken, maar door het beperkte zicht is daarvan vaak geen sprake, en als de gewonde dieren ontkomen, sterven ze een langzame, pijnlijke dood. Echt gruwelijk is het lot van de joeys: is de moeder gedood dan wordt het jong uit de buidel gehaald en omgebracht door het met de kop tegen een voertuig te slaan. Jaarlijks treft naar schatting 400.000 joeys dit lot.
Niet verwonderlijk dus dat dierenrechtenorganisaties al vele jaren actievoeren. Met als resultaat dat sport(schoenen)merken als Nike, Puma, Diadora en Decathlon de afgelopen jaren kangoeroeleer in de ban deden, evenals kledingmerken als Gucci, Versace, Prada en H&M. Vorige maand sloot ook Adidas, wereldwijd een van de grootste afnemers, zich daarbij aan. Nu de politiek nog.
Afgelopen november sprak een Kamermeerderheid zich al uit voor een importverbod, het resulteerde vooralsnog niet in kabinetsbesluiten. De politiek, en uzelf natuurlijk.
Snel nog even naar de winkel voor die superdeluxe ‘Adidas Predator Precision Elite FG ZZ Voetbalschoenen’ met hun ‘zacht kangoeroeleer dat samen met de Predator Element-technologie een perfecte aanraking en grip op de bal biedt’ uit de handel gaan? Misschien toch maar niet doen.