Directeur Suzanne Swarts van Voorlinden gaat naar het nét geopende Fenix in Rotterdam, een kunstmuseum over migratie. Swarts bezoekt de tentoonstelling Alle Richtingen, met werk van 100 internationale kunstenaars. Het grootste object is The Bus (1995): een levensgrote New Yorkse stoffen stadsbus van popartkunstenaar Red Grooms, waar je desgewenst in kunt gaan zitten.
Geld speelt geen rol, lijkt een van de motto’s van het museum, dat gefinancierd wordt door de filantropische stichting Droom en Daad van de familie Van der Vorm. En dus kunnen ze het kersverse museum vullen met peperdure kunst van over de hele wereld. Zoals een pas ontdekt portret van Erasmus, door Hans Holbein. Of het kleurrijke werk van de in Rotterdam geboren Willem de Kooning: Man in Wainscott (1969), dat vorig jaar op de kop werd getikt bij een veiling van Christie’s.
De Kooning vertrok in 1926 van de Rotterdamse kade die pal naast Fenix ligt, per schip van de Holland-Amerikalijn naar New York, waar hij een gevierd kunstenaar werd. Die kades zijn vanuit de tentoonstellingsruimte prachtig te zien door de grote raampartijen, een bewuste keuze van het museum, dat niet toevallig op deze plek zit, maar nadrukkelijk de relatie met de omgeving aangaat. Zo is veel van het voormalige pakhuis enigszins rudimentair gebleven, zoals de weidse betonnen constructie. De kunst krijgt zodoende veel licht én ruimte.
Diezelfde ruimtelijkheid zit in de Tornado: een stalen trap als een wervelwind die vanaf de begane grond dwars door het dak kronkelt naar een uitkijkplaats. De Chinese ster-architect Ma Yansong ontwierp dit meest in het oog springende detail van Fenix. Het is het eerste museumontwerp van een Chinese architect in Europa, vertelt Droom en Daad-directeur Wim Pijbes aan iedereen die het wilt horen. Dat is bijzonder omdat Europeanen in China blijkbaar aan de lopende band musea ontwerpen.
Een opdracht die dichter bij huis landde is meteen een ander hoogtepunt van Fenix: het werk Where Are We Going, 116 kleiportretten van Rotterdammers, gemaakt van plasticine. De Rotterdamse kunstenaar Efrat Zehavi maakte de portretten in opdracht van het museum, als ‘eerbetoon aan de gezichten die kleur geven aan Rotterdam en de stad maken tot wat ze is’.