VPRO Gids 9

2 maart t/m 8 maart
Pagina 42 - ‘Terug van weggeweest’

Terug van weggeweest

Daan Schneider ,

Intriges tijdens de Italiaanse renaissance en dansen om oorlogsslachtoffers tot leven te brengen: vanavond in VPRO Boeken zijn Philip Blom en Lisa Weeda te gast.

De npo heeft zich nog eens achter de oren gekrabd en VPRO Boeken is terug van weggeweest. Wekelijks interviewt Lotje IJzermans vanuit Bibliotheek Neude in Utrecht de spraakmakende schrijvers van dit moment.

Vanavond, in de tweede uitzending, is de Nederlandssprekende Duitser Philipp Blom te gast: historicus, beroepsintellectueel, voormalig stamgast van Het Filosofisch Kwintet en een veelzijdig schrijver. Nederlandse lezers zullen hem vooral kennen van zijn toegankelijke maar doorwrochte historische werken over bijvoorbeeld radicale verlichtingsdenkers (Het verdorven genootschap, 2015) of hoe de mens zich meester maakte van de natuur (De onderwerping, 2023) en van zijn vurige essays over klimaatverandering en het verval van onze tijd (Wat op het spel staat, 2017; Het grote wereldtoneel 2020). Maar Blom is ook romancier. Vandaag komt hij vertellen over Dieven van het licht, zijn vierde roman en de tweede die in Nederlandse vertaling verschijnt, een spannende schelmenroman (Spaans literair genre) die zich afspeelt tegen het kleurrijke en enerverende decor van de Italiaanse renaissance.

De hoofdpersoon is Sander van der Molen die als jongen in Vlaanderen in 1572 zijn vader vermoord zag worden door de Spaanse bezetters. Een kleine dertig jaar later is hij met zijn doofstomme broer Hugo naar Rome gevlucht waar zij zich ontpoppen als respectievelijk bloemenschilder en verfmenger en uiteindelijk werk vinden in het atelier van een vermaarde meesterschilder. Sandra della Molina, zoals hij zich inmiddels laat noemen, raakt aldaar in allerlei avonturen verstrikt, van intriges binnen de katholieke kerk tot verliefdheden, terdoodstellingen en ontsnappingspogingen. Ook de schilder Caravaggio, filosoof Giordano Bruno en componist Carlo Gesualdo steken nog even hun kop op. Een ‘vermakelijke pageturner’, aldus recensent Emilia Menkveld in de Volkskrant.

Ook te gast: Lisa Weeda, bekend van Aleksandra (2021). Een roman over haar Oekraïense familiegeschiedenis. Zij komt vertellen over haar nieuwe roman Dans dans revolutie, waarin gedanst moet worden om oorlogsslachtoffers tot leven te wekken.