Na koper, drugs en renpaarden hebben maffiosi zich nu gestort op het goedje dat in ieder keukenkastje terug te vinden is: olijfolie. Zo wisten criminelen in het Spaanse Córdoba afgelopen jaar voor bijna een half miljoen euro aan olie weg te smokkelen. Zowel de losse olijven als hun olie zijn in trek: in Jaén, ‘olijfoliehoofdstad van de wereld’, werd in 2022 alleen al bijna driehonderdduizend kilo aan olijven gestolen.
Een rondje door de lokale supermarkt maakt direct duidelijk waarom de (al dan niet geperste) olijf zo populair is onder criminelen. In speciaalzaken, waar je topkwaliteit olijfolie kunt proeven op een stukje brood of van een met de pink in de lucht aangereikt lepeltje (echte oliesnobs gebruiken een speciaal blauw glas, om zich niet te laten afleiden door de kleur), kostte met name de Italiaanse variant al zoveel als een designerparfum. Maar nu reizen ook de prijzen van de gewone huismerkoliën uit bijvoorbeeld Spanje en Portugal de pan uit. Oorzaak: de mislukte olijfoogst. Het is het tweede jaar op rij dat de oogst van olijven als gevolg van droogte is mislukt, waardoor de problemen voor olijfolieproducenten toenemen en zij genoodzaakt zijn om de prijzen flink te verhogen.
Keuringsdienst van Waarde beet zich al vaker in vast in hoofdpijndossiers rond olijfolie. Zo onderwierp het onderzoeksprogramma de in Nederland verkrijgbare olijfolies aan een blinde smaaktest, uitgevoerd door de beste proevers van Italië, gebundeld in de organisatie van Italiaanse Olijfolieproevers. De olijfolie van Gerrardo Czechi kwam als beste uit de bus.
Vanavond bezoeken de presentatoren de olijfolie producerende landen om uit te zoeken welke soort olie te kiezen. Want naast de geraffineerde olijfolie, de niet-geraffineerde olijfolie en de extra olijfolie van de eerste persing (de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak, ook wel ‘extra vierge’ genoemd, Frans voor ‘maagdelijk’), zijn er nog tal van variaties op de markt. Welke is het meest gezond? En wat is er waar van het verhaal dat je in extra vierge niet mag bakken, laat staan frituren?