VPRO Gids 17

27 april t/m 3 mei
Pagina 34 - ‘Maak het mee’

Maak het mee

Hugo Hoes ,

Emmen haalt alles uit de kast voor een onvergetelijke verjaardag van Koning Willem-Alexander en dat biedt de geplaagde lokale voetbalclub wellicht een kans.

Met de slogan ‘M&, Maak het mee!’ werd de gemeente Emmen enige jaren geleden op de kaart gezet. Deze speelse vorm van citymarketing werkt, want Koning Willem-Alexander viert vandaag zijn 57ste verjaardag samen met volk en familie in Emmen. Jammer voor grote broer Assen, de Drentse provinciehoofdstad, maar met een inwisselbare slagzin als ‘Dit is Assen!’ neemt niemand je natuurlijk serieus.

Emmen was dankzij de lokale FC de laatste jaren sowieso al lekker bezig op publicitair gebied. Omdat die voor het eerst in zijn geschiedenis enkele seizoenen mocht meedoen in de Eredivisie, en ook door erotiekwebshop EasyToys – ‘It’s playtime!’ – als shirtsponsor aan te trekken. Goede match, al dacht de KNVB daar heel anders over. In Zeist vreesde men voor imagoschade van de voetbalsport. Dat genereerde meer ophef dan de sponsor zich had kunnen wensen en uiteindelijk ging de voetbalbond overstag. Nu, een jaar voor het eeuwfeest van FC Emmen, vergaat het de club minder goed. Het staat in het rechterrijtje van de Keuken Kampioen Divisie en trainer Fred Grim is ontslagen. Tot overmaat van ramp moet de club ook nog eens op zoek naar een nieuwe sponsor omdat EasyToys van het rood-witte shirt verdwijnt. ‘Je moet op het hoogtepunt stoppen,’ meldde de directeur van het bedrijf.

Over voetbal gaat het deze Koningsdag niet, wel over sjoelen. Want met Elly Mensen van De Brikkenmikkers uit Klazienaveen heeft Drenthe een heuse wereldkampioen. Zij scoort net zo makkelijk 148’ers als darter Michael van Gerwen one hunderd and eighties en de koning zal ook zeker aan de bak moeten. Muziek is er onder meer van de geboren Emmenaar Jannes Wolters. De succesvolle zanger, een superster op piratenfeesten, kan zonder achternaam door het leven en als hij ‘Laat de zon maar schijnen’ zingt, klaart het altijd op. Ook de zangers Daniël Lohues en Bouke Scholten zijn van de partij. Het optreden van Scholten, ‘de Emmense Elvis’, was nog even onzeker omdat hij begin dit jaar een breuk in een heup opliep en optredens werden geschrapt. Gelukkig is de heup van Elvis op tijd hersteld.

Natuurlijk wordt de lokale trots dierentuin Wildlands bezocht en – ook leuk – de route wordt versierd met drieduizend tekeningetjes oftewel doedels. Trotse burgemeester Eric van Oosterhout heeft er heel veel zin in en nodigt iedereen uit om naar Emmen te komen, ‘want langs de route zul je oren en ogen tekortkomen’. Dat kan overigens ook worden beschouwd als een advies om de festiviteiten thuis op het flatscreen te volgen. Dan zie je alles. Volgens de burgemeester wordt het een onvergetelijke verjaardag voor de Koning en daar kan FC Emmen misschien ook wel vruchten van plukken. Want zou het niet aardig zijn als de voorzitter van de FC het Koninklijk Huis vraagt om het sponsorcontract van EasyToys over te nemen? Zo gek is dat niet. SC Heerenveen heeft al Hof van de Koning op de shirts staan, en rood en wit is samen oranje.