VPRO Gids 9

4 maart t/m 10 maart
Pagina 66 - ‘Vrienden in Tibet’

Vrienden in Tibet

Noor Spanjer ,

Christa Meindersma vereeuwigt de mensen die ze tegenkwam in Tibet in haar boek ‘De rode kogel’. 

Je hebt mensen die hun hele leven één beroep uitoefenen en na jarenlange trouwe dienst bij hetzelfde bedrijf worden uitgezwaaid met een horloge of boekenbon. En je hebt mensen zoals Christa Meindersma: een vrouw met nogal een veelzijdig cv. De biochemicus en internationaal jurist werkte als tolk en vertaler in Tibet voor het Zwitserse Rode Kruis, voerde namens de Verenigde Naties vredesonderhandelingen en was adviseur van Kofi Annan in Oost-Timor, West-Afrika en andere conflictgebieden, zette samen met Rob de Wijk het Centre for Strategic Studies op in Den Haag, was directeur van het Prins Claus Fonds, hoofd communicatie bij vrouwenarchief Atria, en is momenteel in te huren als spreker over mensenrechtenkwesties en Tibet.

Meindersma mag zich nu ook auteur noemen. Haar eerste boek, De rode kogel, verschijnt vandaag.

In Nooit meer slapen zal ze vannacht vertellen over haar levenslange verbondenheid met Tibet en de Dalai Lama. Van 2019 tot 2022 werkte Meindersma als directielid voor de Nederlandse tak van de wereldwijde organisatie International Campaign for Tibet, die zich inzet voor ‘vrijheid en respect voor de fundamentele rechten van Tibetanen’. Maar de liefde tussen de onderdrukte regio en alleskunner Meindersma begon al toen ze er in de jaren tachtig een paar jaar woonde en werkte – sindsdien is Tibet ‘inspiratie gebleven voor al haar werk,’ vertelde ze tijdens het festival Ticket for Tibet in 2006.

‘Situaties van mensenrechtenschendingen en situaties van bezetting worden écht als je erin leeft en als mensen je vrienden worden die in dat soort situaties leven.’ Tijdens een van de vele vreedzame demonstraties die er toen gaande waren, en die vaak hardhandig werden neergeslagen door Chinese soldaten, raakte ze gewond. ‘Ik heb een kogel dwars door me heen gekregen, en daarna heb ik een week onder huisarrest gezeten.’ Ze kreeg haar paspoort terug, vertrok uit Tibet, maar de hele ervaring had een verantwoordelijkheidsgevoel in haar aangewakkerd: ze wilde de wereld laten weten hoe het eraan toeging in Tibet.

Afgelopen jaar maakte ze samen met een vriendin een klimaatneutrale fietstocht door de bergen van Tibet om haar zestigste verjaardag te vieren, en nu is er dus ook een boek. Het visitekaartje van Meindersma staat misschien vol indrukwekkende functietitels, de rode draad is duidelijk: wat betekent het om vrij te zijn als anderen worden onderdrukt?