VPRO Gids 9

4 maart t/m 10 maart
Pagina 66 - ‘Invloedrijk en blut’

Invloedrijk en blut

Merav Pront ,

Achter de schermen bij invloedrijke mode-influencers is het vaak armoe troef.

Mode-influencers zijn overal. Terwijl een platform als Instagram een krappe dertien jaar geleden nog niet bestond, is de totale marktwaarde van de influencer-marketingindustrie inmiddels de vijftien miljard dollar ontstegen. #Fashion is een van de meest gebruikte hashtags, ‘people trust people, not brands’ het marketingadagium van de eenentwintigste eeuw. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat minder dan de helft van de consumenten gelooft dat een influencer een fulltime werkweek nodig heeft om de kost te verdienen.

In Fashion Babylon (Avrotros) , vanavond in Close up, volgt regisseur Gianluca Matarrese drie van de belangrijkste influencers ter wereld in de weken voorafgaand aan ontwerper Jean Paul Gaultiers laatste coutureshow. Het resultaat is een documentaire over de rafelrandjes van de modewereld – met een verhaallijn die zelf ook aandoet als rommelig patchwork.

‘Het ene seizoen ben je in, het andere ben je uit. That’s fashion.’ Voormalig model Michelle Elie (27.000 Instagramvolgers) kreeg bekendheid met haar omvangrijke Comme des Garçons-collectie. Voor de meeste modeshows heeft ze geen kaartje, maar met haar extravagante looks komt ze overal binnen. Bijna overal. Muzikant, filmmaker en fotograaf Casey Spooner (vijftigduizend Instagramvolgers) noemt zichzelf liever gewoon kunstenaar. Hij is ‘moe, uitgeput, blut en eenzaam,’ maar gelukkig is Parijs een geweldige stad om verdrietig te zijn. Violet Chachki is dragqueen en burlesque-artiest. Ze won het zevende seizoen van RuPaul’s Drag Race, en met haar twee miljoen Instagramvolgers spant ze ook in Mataresses documentaire de kroon. Al is het alleen maar omdat haar verhaal het enige is dat bijblijft.

In de laatste paar scènes van Fashion Babylon wordt het aangekondigde haute-couturepensioen van Gaultier verweven met een compilatie van schurende citaten over wegwerpcouture en overproductie. Ondanks de veelzeggende titel meer een nabrander dan een oplaaiend vuurtje.