VPRO Gids 7

18 februari t/m 24 februari
Pagina 50 - ‘Stem voor Diederik’

Stem voor Diederik

Noor Spanjer ,

‘Kiespijn’, de politieke quiz van Diederik Ebbinge, gaat dit keer over de aanstaande Statenverkiezing: dat wordt hoe dan ook lachen. 

Dit is een ode aan Diederik Ebbinge: presentator, regisseur, acteur, schrijver, komiek en ook dit jaar weer quizmaster van de politieke verkiezingsquiz Kiespijn van de NTR. Geen fan? Lees toch even door, in je eigen bubbel blijven ronddolen is ook maar zo wat. Grenzen over, dat is precies waar het werk en oeuvre van Ebbinge over gaat. Sterker nog, al klinkt het te zalvend voor zijn smaak: hij brengt werelden samen. Voor de quiz Kiespijn heeft hij Rutger Castricum, het gezicht van PowNed, weten te strikken als teamcaptain voor ‘team rechts’ en Vara-coryfee Hanneke Groenteman voor ‘team links’.

In 2009 ging Castricum (ongevraagd) op bezoek bij Groenteman met een draaiende camera van GeenStijl. Hoe anders zij allebei denken, zijn en voelen wordt in dat item goed zichtbaar, en het was voorstelbaar geweest dat Groenteman sindsdien niks meer met Castricum te maken wilde hebben. Maar nu komt het: in Kiespijn gaat het niet over verschillen, over kampen tegenover elkaar. Het gaat over in gesprek mét elkaar, uit welke hoek je ook komt.

De roep om een ander, meer centraal ‘BBC-model’ voor de publieke omroep klinkt steeds luider. Niet alleen in het partijprogramma van de PVV, die het huidige bestel ziet als ‘politiek-correcte afbraak van onze eigen identiteit’, maar ook het Commissariaat van de Media adviseert hervorming. Aansluiting met jonge mensen is er niet en ‘groepsvorming laat zich niet meer kenmerken door een overzichtelijk aantal stromingen’.

Ebbinge laat ons vast zien hoe zo’n grenzeloos omroeplandschap eruit zou kunnen zien, hoe goed dit kan werken. In zijn geslaagde parodie-talkshow Promenade verdwenen grenzen tussen werkelijkheid en fictie, tussen talkshow en comedy, tussen maatschappijkritiek en cabaret; het was alles tegelijk. Hitserie De luizenmoeder ging over onderwerpen waar je volgens oudgediende-cabaretiers ‘geen grapjes meer over mag maken’; Ebbinge en zijn gevolg lieten vooral zien dat je er geen slechte, luie grapjes over moet maken, maar frisse en originele.

Met seizoen 1 van Kiespijn heeft de quizmaster laten zien dat verkiezingstijd zich prima leent voor een grappige en informatieve quiz en dat een studio vol opponenten niet altijd discussie-om-de-discussie hoeft op te leveren. Het zijn juist verschillen die verbinden, op welke partij we ook stemmen, van welke omroep we ook lid zijn. Voor Ebbinge gaat inhoud altijd boven hokje, merknaam en kijkcijfers.