VPRO Gids 6

11 februari t/m 17 februari
Pagina 74 - ‘Golfbeweging’

Golfbeweging

Merel van Ommen ,

Zelfs van de trage cadans van golf weten de makers van ‘Drive to Survive’ een meeslepende docuserie te maken.

Vrrroem (..) Vrrroem (..) Vrrroem (..). Rondjes rijden is een sport waarbij het geduld van de toeschouwer eindeloos op de proef wordt gesteld. Topteams binnen de Formule 1 zijn namelijk gebaat bij zo min mogelijk spektakel. De kans op een goede uitslag, en daarmee WK-punten en de bijbehorende tientallen miljoenen aan prijzengeld, is dan het grootst. Tel daarbij op dat iedere onverwachte wending – van regenbui tot slippartij – al grondig is doorberekend, dat inhalen haast ondoenlijk is, en dat de topcoureurs van Red Bull al enige tijd geen serieuze tegenstanders meer kennen. Het zijn de flauwe ingrediënten van een intrinsiek saaie sport.

Toch kregen de makers van Breakpoint, waarin toptennissers worden gevolgd in hun aanloop naar het Grand Slam-toernooi, het voor elkaar om van Formule 1 een bloedstollende dramaserie te maken. Van Formule 1: Drive to Survive zijn al meerdere, goed gewaardeerde seizoenen gemaakt, over de jaren 2018 tot en met 2021. Eind deze maand verschijnt de vijfde reeks, die zal draaien om Max Verstappen. Hij stelde afgelopen seizoen zijn – gááp – tweede wereldtitel veilig. Zoals verwacht zoomen de makers niet in op de soms wel twee uur durende optocht van snelle auto’s, maar op het gekonkel achter de schermen.  

Tòk (..) Ergens kwettert een vogeltje (..) Tòk (..) Het geluid van ruisende bomen (..) Tòk (..) Er kruipt een golfkarretje voorbij.

Over intrinsiek saaie sporten gesproken, weinig doet zo ontspannen aan als het spelen van een potje golf. Op brede stroken kortgemaaid gras slaan golfers zich langs achttien holes. Haast is ver weg. En juist dát is tegenwoordig een probleem, meent directeur van de Nederlandse Golf Federatie, Jeroen Stevens in Het Parool. ‘Veel beoefenaars spelen steeds korter en lopen maar negen van de achttien holes op een baan. We moeten met onze tijd mee, de sport opnieuw uitvinden. Mensen hebben steeds minder tijd. In de toekomst spelen we misschien nog maar zes holes, of drie.’

Desondanks durfden de makers van Breakpoint en Drive to survive het aan om de golfsport, goed voor zo’n vier, vijf uur speelplezier, op te rekken tot acht afleveringen van ongeveer veertig minuten. Onder anderen kampioen Justin Thomas, Rory McIlroy, Brooks Koepka en Sahith Theegala geven een inkijkje in hun voorbereidingen op toernooien als de PGA kampioenschappen, de U.S. Open en de playoffs van de FedExCup.

Wie met Full Swing hoopt op televisie voor stoïcijnen, komt bedrogen uit. ‘Eén enkele swing kan een week, een seizoen of zelfs een carrière maken of breken,’ voorspelt de trailer. Met zo’n stuwend plot is zelfs golf geen mindful marathon meer: de honderd meter sprint is er niks bij.