VPRO Gids 6

11 februari t/m 17 februari
Pagina 74 - ‘Vergezicht’

Vergezicht

Tara Lewis ,

Door de ogen van astronaut André Kuipers krijgen we een andere kijk op onze kwetsbare planeet aarde.

Het idee is goed. Laat astronauten over de aarde vertellen, want zij hebben vanuit de ruimte een unieke kijk op onze planeet. Gewone stervelingen zitten er te dicht op om een goed perspectief op onze leefomgeving te krijgen. Astronauten hebben allemaal dezelfde ervaring als ze vanuit hun ruimteschip de aarde zien. Ze snappen in een oogopslag dat de planeet één groot holistisch systeem is, dat door toedoen van de mens verstoord is.

Het bracht regisseur Darren Aronofsky op het idee om een serie te maken over de (bedreigde) aarde, verteld door astronauten en gepresenteerd door Will Smith. One Strange Rock was het oogstrelende resultaat, dat in 2018 uitkwam op National Geographic.

De serie Ruimteschip Aarde berust op hetzelfde idee, met astronaut André Kuipers en Kim van Kooten als verteller. Dat gaat natuurlijk op zijn Nederlands: ‘lekker gewoon’. Kuipers knijpt in zijn ruimteschip in een tube, de vloeistof schiet weg, en het volgende shot is een vulkaan waar lava uit kolkt. Kuipers: ‘Vanuit de ruimt kun je de hele planeet als een geheel zien en dan zien we meteen hoe nietig we zijn. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje: ruimteschip aarde.’ 

In de eerste aflevering van Ruimteschip Aarde leert de kijker eerst de bekendste astronaut van Nederland iets beter kennen. Het is hard werken in de ruimte, benadrukt hij, maar er zijn momenten dat je onderdeel bent van je eigen sciencefictionfilm. In Superman-pose zweeft Kuipers door zijn schip, om daarna te vertellen dat hij regelmatig Vangelis luistert. Daarna speelt hij nog even met een pen.

Ter afwisseling is er de stem van Kim van Kooten: ‘Zodra de zon vertrekt, springen de lampen aan. Miljarden jaren lang was ons ruimteschip ’s nachts donker, dat is nu compleet anders. We zijn vuurmeesters geworden, maar misschien beheersen we die kunst wel iets te goed.’

Verder zijn er wetenschappers, boswachters, sterrenkijkers en een schemeraar. Dat is iemand die van de schemering houdt. Zo is de kans groot dat je als kijker toch nog iets opsteekt van deze verder weinig verheffende serie.