‘Stella, ga jij maar gewoon kijken hoe ik het deeg in elkaar zet.’ Amsterdammers, maar ook steeds meer mensen van buiten de hoofdstad die van bakken houden en inspiratie zoeken op YouTube, weten direct wat de oorsprong van dit citaat is. Het komt uit de eerste instructievideo van de vermaarde banketbakker Cees Holtkamp waarin hij samen met zijn dan ongeveer zesjarige kleindochter een appeltaart bakt. Met haar twee staartjes komt ze net hoog genoeg boven het bakblik uit om bewonderend maar ook enigszins verlegen de verrichtingen van haar opa gade te slaan. Die video is veertien jaar oud en de rol van assistentje Stella Meijles is dan nog bescheiden. Ze likt de kloppers van de mixer af, proeft af en toe een stukje deeg, maar het einde van het urenlange bakproces haalt ze niet. Als de taart klaar is, is zij al uit de keuken verdwenen.
Een jaar later mag ze ook al eitjes breken, de oven openen en sluiten en een taart helpen vullen. Nog wat video’s verder bestrijkt ze met een kwast eigeel over deegvormen voor cantuccini, de harde Italiaanse koekjes, en ziet ze het zelf als iets niet goed gaat. ‘Er zitten haartjes van de kwast op,’ zegt ze tot lichte schrik van opa. Inmiddels is Meijles volwassen, culinair opgeleid en krijgen de bakfilmpjes langzaam maar zeker duopresentatie. En ze blijven even aandoenlijk. Want kleine keuken, schattige-opa-plus-kleindochter-situatie, ongelikte zelfs enigszins houtje-touwtje opname, maar bovenal de rustige uitleg en het vakmanschap van de meesterbakker. Die houdt niet van geheimzinnigheid en deelt met liefde de recepten waarmee zijn in 1969 geopende Patisserie Holtkamp succesvol is geworden. Die zaak aan de Vijzelgracht wordt alweer ruim twintig jaar door zijn dochter bestierd en is te herkennen aan het fraaie art-deco-interieur én de rij die vaak voor het pand staat. Geen TikTok-rij omdat een populaire influencer op social media wat gepost heeft, maar geduldige fijnproevers die kwaliteit herkennen. En dan hebben we het nog niet eens over de befaamde croquetten Holtkamp gehad. Met opa Cees heeft Nooit meer slapen met kerst een droomgast in huis, die heerlijk kan vertellen over bakken, familie en, zijn andere passie, architectuur. En het zou zomaar kunnen dat hij ook wat lekkers meeneemt voor presentator Femke van der Laan, want Holtkamp komt zelden met lege handen. Smullen maar.