VPRO Gids 5

4 februari t/m 10 februari
Pagina 82 - ‘Keihard verhaal’

Keihard verhaal

Tara Lewis ,

De nieuwe roman van Alex Boogers speelt zich niet in Vlaardingen af, maar in Seattle. Hij vertelt erover in ‘Nooit meer slapen’.

Alex Boogers

Te gast bij Nooit meer slapen is, niet voor het eerst, Alex Boogers (1970) om te praten over zijn nieuwe roman Wij zijn van diamant. Boogers werd geboren in Vlaardingen, dat hij steevast ‘het naamloze gat’ noemt. Toch woont hij nog steeds in de kleine haringstad onder de rook van Rotterdam. Opgroeiend in een arbeidersgezin kreeg hij het schooladvies LTS, vertelde hij in een interview met Trouw. Hij verzette zich daartegen en kon zich via de mavo een weg richting de universiteit banen.

Aan de Erasmus in Rotterdam studeerde hij korte tijd rechten en filosofie, waarna hij in Leiden, eveneens een korte periode, Nederlandse taal- en letterkunde, Indonesische talen, culturen en Oceanië studeerde. Het werd hem allemaal niet: Boogers wilde schrijven.

Zijn eerste roman Het boek Estee verscheen in 1999 onder pseudoniem M.L. Lee. Daarna volgden, onder zijn eigen naam, negen romans. Alleen met de goden uit 2015 werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs. Het boek is volgens Boogers grotendeels autobiografisch (hoofdpersoon Aaron Bachman heeft dezelfde initialen).

Boogers viel op in het Nederlandse literatuurlandschap vanwege zijn uiterlijk (onberispelijk strak in pak) en nevenactiviteiten (kickbokstrainer). Daar komt zijn harde, onverbiddelijke schrijfstijl bij én het rauwe decor van zijn romans. Daarover zei hij tegen Trouw: ‘Ik toon andere levens, andere milieus. Mensen uit een andere cultuur hebben een ander pad afgelegd. Niet altijd per se een interessanter pad, maar het zijn wel levens die je in Nederlandse boeken niet vaak tegenkomt.’

Daar ligt wat hem betreft ook een opdracht voor ‘het elitaire milieu’, om ‘te ontdekken dat mensen uit andere milieus ook iets te vertellen hebben’. Over zijn schrijfstijl, in een interview met een middelbare scholier in Breda: ‘Die vurigheid en die bevlogenheid is er altijd. Ik ram ook echt op mijn toetsen; de letters van mijn toetsen komen echt los van mijn toetsenbord. Ik schrijf hard, ik praat hard. En op een zekere, snelle cadans.’

Wij zijn van diamant is een ‘groots opgezette familiekroniek’, die zich afspeelt in Seattle, waar hoofdpersoon William het mysterie van zijn overleden broer probeert te ontrafelen.