VPRO Gids 3

21 januari t/m 27 januari
Pagina 90 - ‘Geboren in de bayou’

Geboren in de bayou

Machiel Coehorst ,

Het volledige concert van ‘CCR’ in 1970 in Londen sluit een documentaire over het viertal af.

Creedence Clearwater Revival, 2001

‘Na The Beatles de grootste band ter wereld’. Best een boude uitspraak van verteller Jeff Bridges aan het begin van Travelin’ Band: Creedence Clearwater Revival at the Royal Albert Hall (VS 2022, regie Bob Smeaton). Maar 1969 was onmiskenbaar een puik jaar voor Creedence Clearwater Revival: vijf singles en drie albums in de top tien, een optreden in de Ed Sullivan Show en headliner op Woodstock. In Travelin’ Band wordt de band uit Californië gevolgd tijdens hun eerste Europese tournee, met optredens in Berlijn, Stockholm, Rotterdam, Parijs en Londen. Het laatste concert, in de legendarische Royal Albert Hall, wordt in zijn geheel vertoond in het tweede deel van de documentaire. In het eerste deel is er aandacht voor de wederwaardigheden van de bandleden tijdens de tournee.

Bassist Stu Cook is voor het eerst in Europa: ‘Het bevalt me goed. Bijzonder dat elk land zo anders is! Zelfs Zweden en Denemarken zijn totaal verschillend, al liggen ze vlakbij elkaar.’ Drummer Doug Clifford: ‘Het is zo spannend allemaal, ik wil eigenlijk niet slapen. Een fantastische ervaring!’ En zanger/tekstschrijver John Fogerty in Kopenhagen: ‘Het Engels begrijpen ze hier niet. Maar we communiceren via de muziek.’ Bijna aandoenlijk is het om die stoere rockjongens zo opgewekt, en zo naïef over Europa te horen praten. Cook is nog iets opgevallen: ‘In Europa kun je een baan krijgen met lang haar. Bij ons moet je het eerst afknippen, ongeacht je opleiding.’ In Berlijn hangt het viertal, grappend en grollend, rond bij de Berlijnse muur. ‘Als we nu eens gaan optreden op de muur, en het publiek dansend ervoor en erachter. Misschien valt de muur dan wel om!’

Het ontstaan en de (niet al te snelle) opkomst van de band komt ook ter sprake. Veertien jaar eerder werd de kiem gelegd in El Cerrito, Californië, met de instrumentale schoolband The Blue Velvets. Uiteindelijk besluit het viertal tot de bandnaam Creedence Clearwater Revival. Met de übercoole covers ‘Suzie Q’ (Dale Hawkins) en ‘I Put a Spell on You’ (Screamin’ Jay Hawkins) wordt de signatuur van de band steeds duidelijker: stevig in de blues gewortelde swamprock, met die kenmerkende gruizige zang en snerpende gitaarsolo’s van frontman John Fogerty. Die is nog niet tevreden met het succes: ‘Ik wilde voor de eeuwigheid schrijven, net als The Beatles.’ Met ‘Proud Mary’ komt hij een heel eind. De hits volgen elkaar daarna in hoog tempo op en de band wint wereldwijd een miljoenenpubliek voor zich. Enkele dagen voor het uitverkochte optreden in de Royal Albert Hall, in april 1970, hielden The Beatles op te bestaan. ‘Nu zijn ze dus de beste band ter wereld,’ concludeert Jeff Bridges.