VPRO Gids 3

21 januari t/m 27 januari
Pagina 82 - ‘Oh no toreo’

Oh no toreo

Jacob Colenbrander ,

De stier is een belangrijk symbool voor Spanje, maar de bekende traditie van het stierenvechten staat al lange tijd onder druk.

Pamplona, 2019

In Pamplona, het centrum van de zogeheten San Fermínfeesten, werd afgelopen jaar traditiegetrouw gedemonstreerd voor het welzijn van de stier. De demonstraties zijn internationaal bijna net zo bekend als het stierrennen waartegen geprotesteerd wordt. De naaktrennen die tussen 2022 en 2008 werden georganiseerd door dierenrechtenorganisaties AnimaNaturalis en PETA zijn misschien de bekendste acties. Demonstranten legden zonder kleding dezelfde weg af als de stieren. Het naaktrennen werd gestopt toen bleek dat de actie alleen maar meer media-aandacht en toeristen voor het fenomeen opleverde.

Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Spanjaarden voorstander zijn van een verbod op stierenvechten. Eén op de twee Spanjaarden vindt inmiddels dat het moet stoppen en onder jongeren is 84% niet langer trots om in een land te wonen waar tauromaquia , corrida of toreo nog een traditie is. 

Behalve het dierenleed vinden veel mensen de jaarlijkse slachtoffers bij de stierrennen aanleiding om met de traditie te stoppen. Zo werden begin juli in Pamplona vorig jaar zeker vijf mensen gespietst, gelukkig zonder ernstige verwondingen. In de regio Valencia ging het wel flink mis. Daar kwamen dit jaar drie mensen om het leven, waaronder een Franse toerist.

Spanje zou het niet het eerste land zijn dat stopt met stierenvechten. In Latijns-Amerika hebben onder andere Argentinië, Bolivia, Peru, Paraguay en Uruguay het beoefenen van de ‘sport’ al (grotendeels) afgeschaft. Ook binnen Spanje hebben sommige provinciën al pogingen gedaan het gebruik van stieren te stoppen.

De Arte-reportage Der Stier soll leben laat vooral zien wat er nog over is van de traditionele toreo. Voor sommige Spanjaarden leeft de traditie nog steeds, maar de matadors worden al lang niet meer gezien als de rocksterren van vroeger. Ook lopen de bezoekersaantallen zodanig terug dat sommige shows worden geannuleerd en staan de monumentale arena’s steeds vaker leeg. Uiteindelijk is het dus niet meer de vraag of het stierenvechten gaat verdwijnen, maar wanneer het in plaats van de stier zal doodbloeden.