VPRO Gids 3

21 januari t/m 27 januari
Pagina 66 - ‘Pure soul’

Pure soul

Ela Çolak ,

Steffen Morrison wil zijn liefde voor soulmuziek koste wat kost trouw blijven.

Zanger Steffen Morrison

Muziekdocumentaires gaan meestal over artiesten die wereldwijde faam genieten. Het uur van de wolf (NTR) geeft vanavond echter een inkijkje in het leven van de Surinaams-Nederlandse zanger Steffen Morrison (1978), die veel moeite moet doen om zijn soulmuziek ten gehore te kunnen brengen. In The Soul of Steffen Morrison geeft de zanger moeiteloos toe dat hij na jarenlang optreden nog niet nationaal erkend wordt. Wie hem wel hebben omarmd zijn verschillende producers en collega-muzikanten, die Morrison prijzen om zijn talent, présence en doorzettingsvermogen.

Regisseur Marcel de Vré, die eerder de Haagse band Golden Earring portretteerde in de documentaire That Day (2021), zag Morrison in 2019 voor het eerst optreden tijdens een concert van Ladies of Soul. De Vré: ‘Ik deed die avond de showregie. Steffen zong een paar nummers en ik dacht: hier zit zo’n begeisterung in, dat kom je niet vaak tegen. Toen ik hem sprak vertelde hij me over zijn jeugd in Suriname, maar ook hoe het is om als artiest niet voor de mainstream-massa te gaan. Er zijn veel muzikanten die daardoor net als hij moeten ploeteren, maar ook tevreden zijn met wat ze maken. Daarom leek het me interessant om Steffens pad te volgen.’

In 2013 deed Morrison auditie voor The Voice, waarbij de hele jury hem een staande ovatie gaf. Sindsdien heeft hij de EP Just another man (2016) uitgebracht en trad hij onder meer op tijdens North Sea Jazz .

De zachtmoedige en spirituele Morrison, die op zijn elfde vanuit Paramaribo naar Amsterdam verhuisde, vertelt in de documentaire ook over zijn jeugd, waarin muziek een uitlaatklep was. Daarnaast geeft de Vré het woord aan bandleider Alvin Lewis van zijn ‘Band of Brothers’ en aan producer Tjeerd Oosterhuis. Iedereen benadrukt dat Morrison nummers met diepgang wil schrijven, omdat hij net als zijn soulhelden Aretha Franklin en Marvin Gaye een statement wil kunnen maken.

De Vré: ‘Of er nu wel of geen plek is voor Steffen, je kan alleen maar bewondering hebben voor een artiest die zo hard werkt en gelooft in de kracht van soul.’